Lokmanoğlu: “Hedefimiz Kushimoto ve Mersin arasında güçlü bir dostluk köprüsü kurmaktır”

Ertuğrul Firkateyni şehitleri, kazanın 125.yıl dönümü olan 2015 yılında yapılacak bir dizi etkinlikle anılacak.

Yapılacak çalışmalar çerçevesinde, aralarında Kushimoto Belediye Başkanı Katsuma Tashima ve Kent Meclisi Başkanı Mitsuji Umeno’nun da bulunduğu Japon heyet, Mersin’e geldi. Refah Şehitleri Anıtı’nda düzenlenen törene katılan heyet, Ertuğrul şehitleri anısına denize karanfil bıraktı. Programları kapsamında Mersin Deniz Ticaret Odası’nı (MDTO) da ziyaret eden Japon heyet, burada MDTO’nun destek vereceği Ertuğrul Projesi ile ilgili görüş alışverişinde bulundu. 

Atatürk Parkı içerisinde bulunan Refah Şehitleri anıtında düzenlenen törene katılan heyete Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, MDTO Genel Sekreteri ve yardımcıları eşlik etti. 

Refah Şehitleri Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan törende konuşan Kushimoto Belediye Başkanı Katsuma Tashima, 124 yıl önce batan Ertuğrul Firkateyni faciasında hayatını kaybeden 587 denizciyi saygıyla andıklarını söyledi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tunçsu ise, Ertuğrul Firkateyni faciasıyla ortaya çıkan hazin tablonun dostluğa, kardeşliğe dönüştüğünü belirterek,  125. yıl anmasının Kushimoto’da olacağını  Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu anmalara en aktif şekilde katılacağını söyledi. 

MDTO Ertuğrul Projesine Destek Veriyor
Kushimoto Belediye Başkanı Katsuma Tashima, Kent Meclisi Başkanı Mitsuji Umeno,  Meclis Başkan Yardımcıları ve Bodrum ve Karya Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (BOSAV) Başkanı Tufan Turanlı’dan oluşan heyet daha sonra programları kapsamında Mersin Deniz Ticaret Odasını da ziyaret ederek, MDTO yönetimi ile görüştü. Ziyarette “Ertuğrul Firkateyni: Japonya’da Bir Osmanlı Gemisi” adıyla hayata geçirilecek projeye ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. 

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Lokmanoğlu, Ertuğrul  projesinin ülkemiz ve denizcilik tarihimiz adına önemli olduğunu vurgulayarak, Ertuğrul kazasının 125.yıl dönümü olan 2015 yılında Mersin’in kardeş kenti Kushimato’da gerçekleşecek sualtı kazısına ve projeye ilişkin diğer çalışmalara destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Mersin’in kardeş kenti Kushimoto için her türlü desteğe hazır olduklarını söyleyen Lokmanoğlu, “Hedefimiz sadece Ertuğrul Firkateyni kazısını gerçekleştirmek değil, Kushimoto ve Mersin arasında güçlü bir dostluk köprüsü kurmaktır. Projeye maddi destek vermenin dışında bizzat Kushimoto’ya gelerek derin sulardan Ertuğrul Fırkateyni’nin tarihini çıkarabilmek için sabırsızlanıyorum ” dedi. 

Dalışı Ertuğrul Fırkateyni’nde öğrendiğini belirten Kushimoto Belediye Başkanı Katsuma Tashima ise Lokmanoğlu’na, “Kushimoto’ya geldiğinizde sizinle birlikte Ertuğrul’un tarihine dalmak, benim için büyük mutluluk olacaktır” ifadelerini kullandı. 

Proje ekibinin geçmiş yıllarda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren, BOSAV Başkanı Tufan Turanlı ise, bugüne kadar sualtı kazılarından Ertuğrul şehitlerine ait 7600 eser çıkarıldığını,  Türkiye ve Japonya’da sergiler açıldığını kaydetti. Bu etkinliklerin Japonya'da büyük ilgi gördüğünün altını çizen Turanlı, gelecek dönemde  Türk-Japon işbirliği ile çok büyük bütçeli bir Ertuğrul filminin çekileceğini, yeniden başlayacak kazı faaliyetleri ile İstanbul’da iki büyük sergi açılacağını, Kushimoto kenti tarafından Ertuğrul Projesi kullanımına tahsis edilen 'Ertuğrul Araştırma Merkezi'nin hizmete gireceğini ve kazı alanının sualtı parkı/müzesi olarak devreye sokulacağını anlattı. 

Toplantının  sonunda, Kushimoto Belediye Başkanı Katsuma Tashima ve Kent Meclisi Başkanı Mitsuji Umeno,  günün anısına Başkan Lokmanoğlu’na hediyelerini takdim etti. 

Refah Şehitleri anıtında

FOTO: Heyetler Refah Şehitleri Anıtında (Üstte) toplantı sonrası (Altta)

Editör: TE Bilişim