TEKNECİNİN BAĞLAMA ÇİLESİ

Yaz aylarına duyduğumuz hasretin artmasıyla birlikte denizlerimizde de dikkat çekici bir hareketlilik başladı.

Amatör olsun, ticari olsun bütün deniz tutkunları, deniz sevdalıları, teknesi olan, olmayan tüm denizciler, denizin kendilerini ilgilendiren birimlerinde son hazırlıklarını tamamlamak üzereler. Ticari yatlarda olduğu gibi amatör yat sahipleri de daha şimdiden teknelerini nereye bağlayacaklarının kaygısı ve huzursuzluğu içindeler.

Özellikle amatör denizcilerin teknelerini bağlama konusunda yaşadıkları sorunlar, çektikleri sıkıntılar ve katlanmak zorunda kaldıkları çileler onların denizcilikten soğumalarına neden olmaktadır. Hiç bir gerekçe ve hiç bir mantık ile hiç bir platformda yaşanmasını kabul edemeyeceğimiz bu tür olumsuz görüntüler karşısında kalınan çaresizlik konuyu daha da ilginç ve düşündürücü bir konuma sürüklemektedir. Tekne sahiplerinin teknelerini bağlama konusunda yaşadıkları sıkıntılara gösterebileceğim en çarpıcı ve etkileyici örnek Kuşadası körfezinde tekne barınağı yetersizliğinden dolayı teknecilerin yaşadıkları yıldırıcı, bezdirici ve bıktırıcı sorunlardır.

Kuşadası körfezinde adı Setur olan sadece tek bir marina vardır.

Ama her tekne sahibinin ekonomik gücü teknesini buraya bağlamaya yetmez. Bu nedenle amatör denizciler için inşaat izni alımı ve yapımı uzun sürmeyecek, bürokrasi ile uğraşılmayacak ve devletin desteği ile olacak korunaklı bağlama yerlerine gereksinim duyulmaktadır. Kuşadası körfezinde bulunan üç balıkçı barınağından birisi olan Özdere balıkçı barınağı, S.S Özdere Ahmetbeyli Su Ürünleri Kooperatifinin başarılı çalışmaları ile kapasitesi yükseltilmiş ve barınak düzene girmiştir. Böyle olmasına rağmen her geçen gün artan tekne sayısı nedeniyle kapasite yine yetersiz gelmeye başlamıştır.

Kooperatif başkanı Hasan Hüseyin Can ve yöneticilerin gayretleri ile barınağın her alanı değerlendirilmiş ve artık doluluk oranı yüzde yüzleri de aşan bir konuma gelmiştir. Bu bağlamda ortaya çıkan sorunun çözümü için Kuşadası körfezinde amatör denizcilerin teknelerini bağlayabilecekleri yeni bir bağlama barınağına çok acilen gereksinim vardır.

Kaptan Ş.Ünal BENLİALPER / Deniz Haber/ İzmir.

Resimler: Özdere balıkçı barınağından görüntüler

Editör: TE Bilişim