Kuşadası Esnafından Gemi Acentelerine Yönelik Eylem

Turizm sezonunda yaşanan belirsizlikle birlikte zor günler yaşayan Kuşadası esnafı, gemi turizminde de hak ettiği payı alamamasına tepki gösterdi.

Gemi acentelerinin deniz yoluyla gelen turistleri büyük alış veriş merkezlerine yönlendirmeleri nedeniyle siftahsız günler yaşayan Kuşadası Çarşı esnafı Kervansaray önünde eylem yaptı. Kervansaray önünde çarşı esnafının gerçekleştirdiği eylemin ardından Kuşadası Kuyumcular Derneği Başkanı Özgür Evran ve Kuşadası Grand Bazaar Çarşı Esnafı Dernek Başkanı Ahmet Gökalp birer konuşma yaptı.

Kuşadası Kuyumcular Derneği Başkanı Özgür Evran, gemi turizminde büyük bir kaos yaşandığını ve Kuşadası esnafının siftahsız dükkan kapattığını belirterek, ekmeklerine göz diken, komisyon ücretlerini gözeterek turistleri tur otobüsleri ile şehirden uzaklaştıran acenteler için bir an önce önlem alınmasını istedi.

Kuşadası çarşılarının bitme noktasına geldiğini kaydeden Kuyumcular Derneği Başkanı Özgür Evran, “Kuşadası Turistik Çarşıları zor bir dönemden geçiyor. Esnaf arkadaşlarımız canını dişine takmış, batmamanın mücadelesini veriyorlar. Günlerce siftahsız Kepenk kapatan esnaf arkadaşlarımız var. Bunun sorumlusu ise kruvaziyer turisti Kuşadası Çarşılarına salmayan acentalardır. Bu acentalar gelen turisti, çok büyük miktarda komisyonlar karşılığında şehir dışındaki centerlere götürüyorlar ve ancak geminin kalkış saatine dakikalar kala turisti Kuşadası Limanı’na getiriyorlar. Turisti götürdükleri mağazadan yüklü miktarda komisyon aldıkları için, bu mağazalar da Kuşadası Esnafı’nın 1 liraya sattığı ürünü 10 liraya satmaktadır. Turistin bu mağazalardan aldığı ürünü mukayese etmemesi için de Kuşadası Çarşılarına girişleri engellenmektedir. Turlara gitmeyen, çarşıyı görmek isteyen turistlere de sadece ’recomende’ yani ’bizim tavsiye ettiğimiz dükkanlardan alışveriş yapın, başka dükkanlara girerseniz başınıza geleceklerden sorumlu değiliz’ diyorlar.

Şimdi kendilerine soruyorum. Recomende dükkan dürüst de, recomende olmayan dükkanlar sahtekar mı? Bir turizm rehberinin görevi Kuşadası’nı tanıtmak mı, yoksa alışveriş yaptırmamak mı? Bu yaptıkları yasal hanutçuluk mu oluyor? Bunların hepsini esnaf olarak çok iyi biliyoruz. Defalarca çözüm önerilerimizle çareler aradık. Gitmediğimiz kurum, çalmadığımız kapı kalmadı“ dedi. “Artık bıçak kemiğe dayanmıştır“ diye sözlerini sürdüren Kuyumcular Derneği Başkanı Özgür Evran, “Bu düzen Kuşadası esnafını bitirme noktasına getirmiştir. Dernek Başkanlığı’nı yaptığım Kuyumcu Esnafı da bu işten en çok etkilenen kesimlerin başında gelmektedir. Öyle ki; 2000 yıllarında 250 civarında olan Kuşadası Kuyumcu Esnafı’nın sayısı 50 lere düşmüştür. Kuyumcu Esnafımız artık çeklerini senetlerini ödeyememektedirler. Oysa bizler de vergilerimizi veriyor, her birimiz istihdam sağlıyoruz. Artık bu sorunun bir an önce çözüme kavuşması, gemi ile gelen turistin Kuşadası içinde daha fazla zaman geçirmesi için yetkili mercilerin acilen müdahale etmesi gerekmektedir. Siz değerli basın Mensupları önünde; Kaymakamlık, Belediye, Ticaret Odası gibi yetkili ve sorumlu kurumları meseleyi çözmek için vakit geçirmeksizin harekete geçmeye, çaba sarfetmeye çağırıyorum“ diye konuştu.

Konuşmaların ardından çarşı esnafının eylemi olaysız bir şekilde sona erdi.

Editör: TE Bilişim