ODEK Yönetim Kurulu üyesi Natural Denizcilik'in Genel Müdürü Buhari Kaçan'ın "Handysize Kuru Yük Gemilerin Gelecek Beklentileri" konulu 2 Mayıs pazartesi gerçekleştirilen sunumunda küresel ekonominin ve uluslararası deniz ticaretinin geleceği tartışıldı.

Grafikler eşliğinde gerçekleştirdiği sunumunda Kaçan, 2008'in son çeyreğinde 'yüzyılın krizinin' gerçekleştiğine dikkat çekerken 2010'deki toparlanmanın beklenildiği kadar iyi olmadığını belirtti. Kaçan, Rusya ve Ukrayna'nın gıda güvenliği endişesiyle tahıl ihracını durdurmalarının ve Arap coğrafyasındaki isyanların aşırı yükselişte olan tahıl fiyatlarının arkasındaki önemli nedenlerden olduğunu ifade etti. Fakat Kaçan, emtia fiyatlarındaki arz-talep dengesinin çok ötesine geçen aşırı yükselişte 'spekülasyon' kuşkusunu dile getirdi. Avustralya'nın kuzeydoğusunda bir aya yakın süre devam eden şiddetli yağış nedeniyle kömür yüklemsi bile yapılamadığını dile getiren Kaçan, “Japonya gibi bu felaketi de kim öngörebilirdi ki?” sorusunu yöneltti. Varili 130 dolara dayanan petrol fiyatlarıyla gemileri demirlemenin neredeyse 'daha kârlı hale geldiğini' ileri süren Kaçan, “kriz sessiz ve derinden devam ediyor” dedi.

Varolan olumsuz tabloya rağmen handysize gemi filosunun yaş ortalamasının yüksek olması ve bu sebeple birçok geminin 3-4 sene içinde hurdaya çıkmasına bağlı olarak geleceğinin parlak olduğuna işaret eden Kaçan, tahıl ticaretindeki açılmanın yaz aylarında beklendiğini kaydetti.

 

Editör: TE Bilişim