CHP'li vekil torba tasarı görüşmesine gemi maketi ile çıktı

"Torba Tasarı" TBMM Genel Kurulu'nda TBMM Genel Kurulu'nda, bazı kanunlarda değişiklik öngören "Torba Tasarı'nın İkinci Bölümü üzerinde görüşmeler devam ediyor.

Engelli istihdamının teşvik edilmesi amacıyla, korumalı işyerlerinde çalışan ve iş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel ve ruhsal engellilerinin işsizlik sigortası işveren payı, İşsizlik Sigortası Fonu yerine Hazine'den karşılanacak.

Engelli istihdamının teşvik edilmesi amacıyla, korumalı işyerlerinde çalışan ve iş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel ve ruhsal engellilerinin işsizlik sigortası işveren payı, İşsizlik Sigortası Fonu yerine Hazine'den karşılanacak. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, önerge üzerine söz alarak yaptığı konuşmada, hasta tutuklu ve hükümlülerin durumuna dikkati çekti. Bu konuyu defalarca gündeme getirmelerine rağmen iktidarın gerekli duyarlılığı göstermediğini ileri süren Kaplan, bu kişilerin bürokrasinin cenderesinde ölümü beklediklerini söyledi. Kaplan, bunun bir insan hakkı ihlali olduğunu ileri sürerek, bu insan hakları ihlalleri giderilmediği sürece Özel Yetkili Mahkemeleri, Terörle Mücadele Mahkemelerini kapatmanın da bir işe yaramayacağını ifade etti.

Kaplan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını da eleştirerek, "Hasta tutuklular için hangi sosyal politikanız var. Bu konuda insani bir sosyal politika geliştirdiniz mi?" diye sordu. Kaplan, bir başka önerge üzerine yaptığı konuşmada da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmesinden bir fotoğrafı diz üstü bilgisayar aracılığıyla genel kurula göstererek, Erdoğan'ın bir tarafından Ruhani'nin bir diğer tarafında da Bakanlar Kurulu üyeleri ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın oturduğuna dikkati çekti. Kaplan, bu görüntünün diplomatik usu uygun olup olmadığını ve ne anlama geldiğini sordu.

Kürsüye gemi maketiyle çıktı

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, önergeye ilişkin yaptığı konuşması sırasında kürsüye gemi maketi koydu. Öğüt, 17 Aralık soruşturması sonrasındaki gelişmeleri eleştirdi. MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, önerge üzerine yaptığı konuşmada, dünyanın 11 ülkesinde şehit ve gazilere yönelik uygulamaları incelediklerini aktardı. Türkiye'nin bu konuda alt sıralarda yer aldığını üzüntüyle gördüklerini ifade eden Oğan, görüşülen Torba Tasarı'da da eksikliklerin giderilmediğini savundu. "Biz bugün buradaysak, Meclis açıksa, Bayrağımız dalgalanıyorsa bunu şehit ve gazilerimize borçluyuz" diyen Oğan, öncelikle el alınması gereken konunun şehit yakınları ve gaziler ile onların yakınlarının sosyal durumları olduğunu belirtti. Hükümeti temsilen Genel Kurul'da bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın bu göreve yeni getirildiğini hatırlatan Oğan, "Türkiye de maalesef açılıma kurban ettiğiniz bu kesimleri bari siz yeni bakanlığınızda hatırlayınız" dedi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken söz alarak MHP'nin Esenyurt'ta seçim bürosuna yapılan silahlı saldırıya değindi. Saldırının siyasi bir olay olmadığını, sokak tartışması sonrasında yaşandığını ifade eden Baluken, kürsüye çıkan MHP sözcülerinin konuşmalarında olayı siyasi bir olay gibi yansıttığını ileri sürdü. BDP olarak saldırının kabul edilemez olduğunu, demokratik siyasete yapılmış bir saldırı olarak nitelendirdiklerini hatırlatan Baluken, yaşananlara siyasi bir nitelik kazandırmaya çalışmanın tehlikeli bir yaklaşım olduğunu savundu. Baluken bu nedenle milletvekillerini daha sorumlu davranmaya, bu yönde bir dil ve üslup kullanmaya davet etti. MHP Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz da Baluken'e olaya ilişkin soruşturmanın sürdüğünü belirterek, ayrıntıları nereden bildiğini sordu. Korkmaz, MHP'ye yönelik eleştirilerin haksız olduğunu savundu.

AK Parti'nin kabul edilen önergesine göre, Türkiye'de tedavi edilecek yabancı hasta sayısı, yıllık olarak belirtiliyor; Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'ndaki tanımlamaya uygun olarak "yabancı uyruklu" ifadesi, vatansızları da kapsayacak şekilde "yabancı" olarak değiştiriliyor. AK Parti'nin kabul edilen başka bir önergesine göre ise engelli istihdamının teşvik edilmesi amacıyla, korumalı işyerlerinde çalışan ve iş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel ve ruhsal engellilerinin işsizlik sigortası işveren payı, İşsizlik Sigortası Fonu yerine Hazine'den karşılanacak.

Editör: TE Bilişim