Küresel piyasalarda FED tedirğinliği

Yaklaşan FED toplantısı küresel piyasalarda etkili oluyor. 

 Küresel piyasalarda, ABD'de yaklaşan Merkez Bankası (FED) toplantısı öncesinde yatay seyir yerini satış baskılarına bırakırken, yurt içi piyasalarda pozitif ayrışma isteği devam ettirilemedi. ABD'de gelecek hafta salı ve çarşamba günleri yapılacak Fed toplantısı öncesinde Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin bütçe konusunda anlaşması ve tahvil alım programının azaltılmaya başladığında piyasaları destekleyecek bazı araçlar üzerinde çalışıldığı yönündeki haberlere karşın satış baskılarının arttığı görüldü.

Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,81 oranında değer kaybıyla 15.844 puandan tamamlarken, 10 yıllık tahvil faizleri ise 3 günlük düşüş trendini sonlandırarak yüzde 2,8572 seviyesine kadar yükseldi. Avrupa tarafında da dün yükselen faizlerle satış baskılarının etkili olduğu görüldü. Avro/dolar paritesi dün 2013 yılının zirvesine doğru tırmanışını devam ettirerek en yüksek 1,3811 seviyesini görürken, hisse senedi piyasalarında çok güçlü olmasa da satıcılı bir seyir izlendi. Dün Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,41, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,10, İngiltere'de FTSE 100 endeksi 0,24 oranında düşüş kaydetti.

Yurt içi piyasalarda ise son açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesiyle oluşan pozitif hava BIST 100 endeksinin dün 75.000 puan sınırına kadar yükselmesini sağladı. Bu seviyelerde, küresel piyasalara paralel olarak yükselişe geçen faiz ve döviz kurlarının etkisiyle tutunamayan endeks, günü sınırlı düşüşle 74.000 puanın hemen altında tamamladı. Analistler, bugün ABD'de açıklanacak haftalık işsizlik başvuruları ve perakende satışlar verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini belirten analistler, BIST 100 endeksinde 73.400 seviyesinin kısa vadede kritik destek konumunda olduğunu kaydediyor.

Editör: TE Bilişim