Kurbağalıdere’nin atığı Hayırsız Ada’ya boşaltılıyor

Sivri Ada’ya, gemilerle kanalizasyon atığı boşaltıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kurbağalıdere’de yürütmekte olduğu ıslah ve atık su projesini 2 yılda tamamlayamayınca fokurdamaya başlayan dereden gelen kokuya Kadıköylüler dayanamaz hale gelmişti. 2 yıldır sorunu görmezden gelen İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Çağatay Kalkancı derede incelemeler yaptıktan sonra, sorunun kısa sürede çözüleceğini belirtmişlerdi. Bir süredir gemilerle sürdürülen dere temizleme çalışmalarında çıkarılan atıklar, balıkçıların avlanmasının yasak olduğu Adalar bölgesine boşaltılıyor.

ÇALIŞMALAR İKİ KOLDAN İLERLİYOR

Islah ve atık su çalışmaları ile akar özelliğini yitiren Kurbağalıdere’ye 2 yılın sonunda, halkın tepkisi üzerine iki yolla müdahale edilmeye başlandı. Bir yandan denizden alınan su Kurbağalıdere’ye boşaltılıyor ve bu yolla taşırılan su kanalizasyon şebekesine aktarılıyor, diğer yandan derede Kazar-6 isimli gemi ile dip temizlemesi yapılıyor. İlk olarak denizden pompa ile çekilen su, Kurbağalıdere’nin iki yakasından hortumlarla artık durağan hale gelmiş olan kısma aktarılıyor. Recep Peker Köprüsü’nden itibaren boşaltılan su, dere yüzeyinde tabaka haline gelmiş kirliliğin denize ulaşmadan kanalizasyon şebekesine aktarılmasını sağlıyor. Ancak bu çalışma gece-gündüz yürütülmesine rağmen sorun çözülemiyor.

Diğer çalışma ise derenin dip kısımlarına yapılıyor. Kazar-6 isimli gemideki kepçe ile Kurbağalıdere’nin tabanındaki atıklar toplanarak Dökü isimli gemilere yükleniyor. Marinetraffic isimli siteden bu gemilerin nasıl bir rota izlediğine bakıldığında ise atıkların Marmara Denizi açıklarına ve Sivri Ada’ya götürüldüğü açıkça görülüyor.

ATIKLAR HAYIRSIZ ADA AÇIKLARINA

Dökü isimli gemiler geceleri çalışma sürdüremiyor. Bu yüzden ya Kurbağalıdere’de demir atıyor ya da Moda İskelesi’ne yanaşıyor. Bu gemiler, gündüz topladığı atığı İstanbulluların göremeyeceği şekilde Marmara Denizi’nin kıyıdan uzak kısımlarına ve balıkçılara gırgır yasağı getirilen bölgenin hemen sınırına, Hayırsız Ada olarak da bilinen Sivri Ada’nın güneyine boşaltılıyor. Boğazdan gelen akıntılarla bu bölgedeki kirliliğin kısa sürede Çınarcık bölgesini etkilemesi de mümkün ve bölgenin Sahil Güvenlik tarafından düzenli denetlenmesi gerekmekte.Denetim uygulandığı şüpheli olduğundan gemilerin serbest davrandığı görülebiliyor. Kurbağalıdere ile Adalar arasında çalışan Dökü isimli gemiler Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ait, Marmara Denizi ve Boğazlar ise Sahil Güvenlik kontrolünde. Harkov-İstanbul seferini yapan bir pilotun, denizdeki bir geminin sintine boşalttığı şikayeti üzerine harekete geçtiği haberleştirilen Sahil Güvenlik, nedense Dökü isimli gemileri gözden kaçırıyor.

Editör: TE Bilişim