Kumpas mağdurları şimdi tuğamiral 

Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinin en kritik Yüksek Askeri Şura’nın en dikkat çekici detayı, Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk gibi tartışmalı davalarda yıllarca hapis yatan 9 albayın amiralliğe terfi etmesi oldu. Terfi eden albayların bazıları isimli davalar sırasında zor dönemler yaşamıştı. 

 Bu subaylar arasında en göze çarpanı Sahil Güvenlik Komutanlığı’na getirilen Bülent Olcay. Kurmay albaylıktan Tuğamiral rütbesine terfi eden Olcay, Balyoz Davası’ndan 3,5 yıl yattığı cezaevinden çıkar çıkmaz görev istemişti. 

Deniz Kurmay Albay Önder Çelebi’de foça’da ki Amfibi Görev Grup Komutanlığı’nı artık tuğamiral rütbesiyle sürdürecek. Askeri Casusluk davasından 3 yıl hapis yatan Deniz kurmay Albay Yankı Bağcıoğlu’da tuğamiral oldu. 

Balyoz Davası’ndan cezaevine girdikten sonra beyninde çıkan Urla mücadele ederek yaşama tutunan Deniz Kurmay Albay Levent Kerim Uça da tuğamiral olan kumpas davası sanıklarından biri. 

TCG gemlik fırkateyni ile Aden Körfezi ve Somali açıklarında korsanlarla mücadele eden ve Balyoz Darbe Planı nedeniyle cezaevine giren Deniz Kurmay Albay Berker Emre Tok da YAŞ’ta tuğamiral olanlar arasında. Deniz Kurmay Albay Mehmet Baybars Küçükatay, TCG Gelibolu fırkateyni komutanı olduğunda ülkemizin en genç gemi komutanı ünvanını elde etmişti. 

Balyoz Davası’ndan hapis yattıktan sonra beraat eden Deniz Kurmay Albay Gürsel Çaypınar, İskenderun Er eğitim Alay Komutanlığı’ndan tuğamiral rütbesiyle terfi etti. İstanbul Askeri Casusluk davası sanığı Deniz İstihbarat Albay Cemalettin Bozdağ da tuğamiral rütbesiyle Deniz Kuvvetleri’nde başka bir göreve getirildi. 

Deniz Mühendis Albay Necmi Yıldırım ise MİLGEM projesinde Sonar Sistemi sorumlusu olarak çalışırken Askeri Casusluk kapsamında cezaevine girmişti. Serbest kaldıktan sonra görevine dönen Albay Yıldırım da tuğamiral olarak terfi etti.

 GÖKHAN KARAKAŞ / Milliyet
Editör: TE Bilişim