Kum usulsüzlüğünü Google Earth çözdü

Türkiye'nin tek tatlı su dalyanından 16 bin tonluk kumun usulsüz olarak çıkarıldığı, Google Earth sayesinde belgelendi. Dalyandaki 37 metre olan kum kalınlığının 2 metreye düşmesi, uydudan alınan fotoğraflarla tespit edildi.

İddiaya göre, madencilik firması Karacabey, Boğazköy'de denizden kum çıkarmak için 600 hektarlık bir alan için ruhsat aldı. Fakat firmanın ruhsat aldığı bölgenin dışına çıkarak kıyıdan kum alması, Boğazköy sakinlerinin tepkisine yol açtı. Köylülerin ihbarı üzerine sahil güvenlik ekipleri, usulsüz kum çıkardıkları iddia edilen gemilere baskın düzenleyip yasal olarak kendisi işlem yapamadığı için durumu İl Özel İdaresi görevlilerine bildirdi.

"KUMLAR VE MAKİNELER YEDİEMİN OLARAK AYNI KİŞİYE VERİLDİ"

İddiaya göre İl Özel İdaresi, devletin malı haline gelen usulsüz çıkarılan kumlara el koyup araçları bağlaması ve şüpheliler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunması gerekirken görevini yerine getirmedi. Bunun yanında, İl Özel İdaresi kumları aynı firma ve gemi kaptanlarına yediemin olarak teslim etti.

Yapılan şikayetler üzerine İçişleri Bakanlığı müfettişleri, usulsüzlükle ilgili soruşturma başlattı. Bunun üzerine harekete geçen İl Özel İdaresi görevlileri, kamu zararını gidermek için ihale düzenledi.

"KUMLAR KAYBOLDU, DÜZENLENEN İHALEYE YİNE AYNI FİRMA ÇAĞRILDI"

İddiaya göre, bu ihaleye de sadece kumların yediemin olarak teslim edildiği gemi kaptanları ve şirket yetkilileri çağrıldı. 27 Ekim tarihinde metreküpü 2 lira 24 kuruştan ihale edilen sözde kumlar satışa çıkarıldı. Türkiye'nin tek tatlı su dalyanında yapılan usulsüz kum çıkarma işi sebebiyle Atlas Okyanusu'ndan gelen ve yavrularını buraya bırakan kılıç balıklarının neslinin de tükenmek üzere olduğu bildirildi. İhaledeki usulsüzlük üzerine teknik takibini sürdüren ve savcılığın izniyle operasyona başlayan jandarma, başta İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, Daire Başkanı, ihaleye katılan şirketler ve gemi kaptanlarının da aralarında bulunduğu 21 kişiyi gözaltına aldı.

Jandarma, usulsüz kum çıkarılması sebebiyle derinliği 37 metreden 2 metreye düşen dalyanın görüntülerini de Google Earth'ten aldığı fotoğraflarla belgeleyip suç dosyasına koydu.

Operasyon kapsamında, "11 ayrı ihaleye fesat karıştırmak, kamu malından hırsızlık ve resmi belgede sahtecilik" suçundan gözaltına alınarak son 3 günde adliyeye sevk edilen 21 kişiden 12'si tutuklanmış, aralarında işadamı A.A.'nın bulunduğu 4 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Yetkililer, operasyonların süreceğini, ikinci dalgada yeni gözaltılar olacağını açıkladı.

Editör: TE Bilişim