Geçen şubat ayında içinde radyoaktif atık ve tehlikeli atık barındıran Kuito adlı tankerin sökülmek üzere İzmir Aliağa'ya getirilmesi tartışmalara neden olmuştu. Aliağa söküm bölgesine getirilen geminin sökümü hakkında TMMOB Çevre Mühendisleri Odası'nın açtığı davada, İzmir 3. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Çevre Mühendisleri Odası, geminin Türkiye'ye giriş yapmadan durdurulması, radyoaktif denetimden geçmesi için harekete geçmişti, ancak gemi Aliağa'ya getirilerek sökümüne başlanmıştı. Mahkeme, 'uygulanması halinde telafisi güç zararlar' doğabileceği gerekçesini ileri sürdü. 

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) Başkanı Baran Bozoğlu, Angola'dan Aliağa'ya söküm için getirilen ve zehirli atık taşıdığı iddia edilen gemiyle ilgili davada yürütmeyi durdurma kararı çıktığını açıkladı. Bozoğlu, açıklamasında geminin Türkiye'ye doğru yola çıktığını öğrendikleri andan itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İzmir Liman Başkanlığı ile iletişime geçerek, geminin Türkiye karasularına girmemesi için çaba sarf ettiklerini söyledi. Bozoğlu, " 'Türkiye'ye girdikten sonra bu tankeri tekrar geri gönderme şansımız olmayacak' demiştik. Elimizdeki bilgi ve belgeleri yetkililerle ve kamuoyuyla paylaşmış Angola'nın derdinin gemiyi elden çıkartmak olduğunu söylemiş, derdimiz ülkemizin suyu, toprağı, işçilerin ve halkın sağlığı demiştik." ifadelerini kullandı.

MAHKEME, YÜRÜTMEYİ DURDURDU

ÇESAM Başkanı Baran Bozoğlu, mahkemenin geminin sökümü için yürütmeyi durdurma kararı verdiğini kaydederek, "Geminin yola çıkmadan önce incelemesini istemiş, radyoaktif etki var mı, tehlikeli atık var mı tespit edilsin demiştik. Ayrıca geminin Türkiye'ye girişine ilişkin yasal izni olup olmadığının, gemiye ilişkin, tehlikeli madde içermediğine ilişkin rapor varsa kamuoyu ile paylaşılsın demiştik, ancak sesimizi duyuramadığımız gibi bir de yüklenici firma tarafından tehdit edilmiştik. Bütün bu çabalarımıza rağmen 'zehir gemisi'nin ülkemize getirilerek sökümüne başlanmasını engelleyememiştik. Bugün, İzmir Barosu'yla birlikte açtığımız davaya İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin söküm işlemi için yürütmeyi durdurma kararı verdiğini görüyoruz." dedi.

"GEMİ SÖKÜMÜ BİTTİ Mİ?"

Mahkemenin kararı sonrası bazı soruların gündeme geldiğini belirten ÇESAM Başkanı Baran Bozoğlu, şu soruları yöneletti: "Geç gelen adalet, adalet midir? Gemi sökümü bitti mi? Gemi sökümünde çalışan işçilerin sağlıkları hakkında inceleme yapıldı mı? Bu işçiler radyasyona ve/veya tehlikeli atığa maruz kaldılarsa bunun bedelini kim ödeyecek? Gemideki radyoaktif atıklar söküm sırasında/sonrasında yaşanmış olması muhtemel çevre sorunlarının telafisi olabilecek mi? Daha önce kamuoyundan gizlenen, geminin ihale dokümanının 8. maddesinde belirtilen radyoaktif maddelerin sökülmeleri ve konteynerler ile Angola'ya gönderileceği, Angola'nın Kuito'yu sökümünü gerçekleştiren ülkeden radyoaktif atıkları geri alacağı hükmüne uyuldu mu?"

Editör: TE Bilişim