KUDRET GÜNGÖR GEMİSİ EĞİTİM SEYRİNE ÇIKTI

Deniz Kuvvetlerine bağlı Donanma Komutanlığı'nın en büyük ikmal gemilerinden olan TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi, İzmit Körfezi'nde eğitim seyrine çıktı.

Savaş gemileri ve helikopterlerin katıldığı eğitim seyrinde zaman zaman nefes kesen görüntüler yaşandı. Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı bünyesindeki Lojistik Destek Gemileri Komodorluğu'nun emrindeki yüzer unsurların imkan kabiliyetlerini tanıtmak amacıyla, basın mensuplarının katılımıyla, eğitim seyri düzenlendi.

Gölcük Donanma Komutanlığı Poyraz Limanı'nda TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi'nde, Lojistik Destek Gemileri Komodoru Deniz Kıdemli Albay Metin Çulcu, lojistik gemiler hakkında bilgi verdi. Lojistik gemilerinin çok amaçlı kullanıldığını söyleyen Çulcu, "Gemilerimiz muharip unsurların akaryakıt, su ve malzeme ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamakta. Akaryakıt depolarının bütünleme ikmallerini ve depolar arası akaryakıt transfer faaliyetlerini gerçekleştirmekte. Yara alan, karaya oturan, arıza yapan gemilerin yedeklenmesini sağlıyoruz. Eğitim maksatlı hedef yedeklemesi ve torpido atışlarında hedef gemisi görevini icra etmek torpidoları denizden alma, gemi yangınlarına müdahale etme ve insani yardım harekatına destek sağlama görevlerini icra eder." dedi.

Deniz Kıdemli Albay TCG Yarbay Güngör Gemi Komutanı Erol Küçük de TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi'nin, Donanma Komutanlığı'nda en büyük gemi olduğunu ifade etti. Küçük, şunları kaydetti: "Tam yüklüyken 19 bin 253 ton ağırlığa sahip olan gemi, 9 bin ton askeri dizel yakıt, 430 ton jet yakıtı, 2 bin 600 ton su taşıyabiliyor. Geminin güvenliği bir adet yakın savunma silahı Phalanx ve 2 adet 35 mm top ile sağlanıyor. Diğer gemilere açık denizde seyir halindeyken de yakıt desteği sağlayabilen gemi, saatte 415, dakikada ise ortalama 7 ton yakıt aktarabiliyor. Denizde Türk savaş gemileri için lojistik üs görevi gören gemi ismini, TCG Muavenet Gemisi'nde yaşamını yitiren şehit Yarbay Kudret Güngör'den aldı.

" Eğitim seyri, akaryakıt gemisi olan Albay Hakkı Burak Gemisi, TCG Mızrak Gemisi'ne şamandırada akaryakıt ve su ikmali yapmasıyla başladı. Ardından Karamürsel açıklarında, senaryo gereği kaza yapan TCG Yüzbaşı İhsan Tulunay Gemisi, TCG Darıca Gemisi tarafından kontrollü bir biçimde kıyıya çekildi. TCG Salih Reis Gemisi'nde yaralanan bir personel, Skorsky Sea Hawk (deniz şahini) olarak adlandırılan helikopter TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi revirine nakledildi. Burada ilk müdahalesi yapıldıktan sonra hastaneye sevk edildi. Helikopter daha sonra kalkış yaparak TCG Salih Reis gemisindeki arıza nedeniyle ihtiyaç duyulan hava savunma silah sistemi ait yedek parçayı nakletti. Eğitim seyrinde, TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi ile TCG Salih Reis firkateyninin denizde akaryakıt ikmali yapıldı. Gemi personelleri büyük gayret sonucu ikmali başarıyla gerçekleştirdi. Ardından, hava savunma harbi ve yangın eğitimi yapıldı.

Editör: TE Bilişim