Küçük karabatakları yok ediyoruz!

Önemli sulak alanlardan Uluabat Gölü'nün, nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan "Küçük karabatak"ın Türkiye'deki en önemli üreme alanı olduğu bildirildi.     

Bursa'nın Karacabey ilçesi sınırlarında yer alan ve "yaşayan göller zinciri"ne bağlı çok değerli bir sulak alan olan Uluabat Gölü, uygun iklim şartlarının yanı sıra geniş sazlık alanları, açık su yüzeyleri ve besin maddesi potansiyeliyle değişik türlerden yüz binlerce su kuşuna beslenme ve barınma olanağı sağlıyor.

Anadolu'ya kuzeybatıdan giren kuş göç yolu üzerinde yer alan Manyas Kuş Gölü'ne çok yakın mesafede bulunan Uluabat Gölü, alacabalıkçıl, kaşıkçı, küçük ak balıkçıl, çeltikçi, balaban, gece balıkçılı, erguvani balıkçıl, saz delicesi, bataklık kırlangıcı, mahmuzlu kız kuşu, bıyıklı sumru, kara sumru, tepeli balıkçıl gibi türlerle birlikte nesli yok olma tehlikesi altında bulunan "küçük karabatak"ın Türkiye'deki önemli üreme alanı olma özelliğini taşıyor.

Türkiye'deki toplam kuluçka popülasyonu bin 500 çift olarak tahmin edilen türün 300 çifti, Uluabat Gölü'nde kuluçkaya yatarken, gölde üreme dönemi dışında da önemli sayıda küçük karabatak barınıyor.

Yine nesli tehlike altında olan bir başka kuş türü olan tepeli pelikanın da önemli beslenme ve kışlama mekanları arasında yer alan Uluabat Gölü, sulama amacıyla kullanılıyor. Etrafında çok sayıda yerleşim yeri bulunan ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi'yle koruma altına alınan Uluabat Gölü, tüm önlemlere karşın evsel ve Kemalpaşa Deresi aracılığıyla taşınan sanayi atıklarıyla yoğun olarak kirletiliyor.

Doğa Derneği Tür Sorumlusu Ferdi Akarsu, AA muhabirine, küçük karabatağın sadece tatlı sularda, göllerde yaşadığını söyledi. Göllerdeki balıklar ve omurgasız canlılarla beslenen bu kuşun, göl kenarlarındaki ağaçlıklarda yuva yaptığını ifade eden Akarsu, şöyle konuştu:

"Göllerimizdeki kirlilik kuş türleri kadar balık ve bitki örtüsünü de tehdit ediyor. Küçük karabatak, göllerimiz için önemli bir kuş türüdür. Bu kuş türü doğal alanları tercih eder, yapay göletlerde bulunmaz, kirli sularda barınmaz. Kuşun bulunduğu alanlar nispeten daha iyi durumda olan yerlerdir. Doğal alanlar üzerindeki baskı bu hayvanları da etkiliyor."

Editör: TE Bilişim