Küba, Mariel projesi ile Karayipler’in ticaret merkezi olacak

Amerika ambargosu altındaki Küba, Mariel Limanı projesi ile ekonomik sorunlarını hafifletmek için önemli bir adım attı.

Küba’da hedef, Mariel Limanı projesi ile ülkeye yabancı yatırımcıları çekmek ve Karayipler’in ticaret merkezi olmak. Son yılların en çok tartışılan ve dikkatleri üzerine çeken konularından biri de Küba’nın ekonomi reformu oldu.

Özellikle tarım ve hizmet sektörlerinde Küba vatandaşlarına kendi hesaplarına çalışma seçeneği getiren ve hatta teşviklerle vatandaşları bu alanlara yönlendiren yasa ve yönetmelik değişikliklerine ek olarak geçtiğimiz Nisan ayında Küba Ulusal Meclisi tarafından onaylanan 118 Nolu yabancı yatırım yasası, Resmi Gazete’de yayınlanması ile yürürlüğe girdi.

Yasa ile altyapı modernizasyonundan ihracat hacminin artmasına, modern teknolojilerin ithalatından yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına kadar çeşitli sektörlerde yabancı yatırımcıların ilgisi çekilmek isteniyor. Yabancı yatırımcılar yalnızca eğitim, sağlık ve savunma alanlarında faaliyet gösteremeyecek. Yasada tüm sektörlerde Küba vatandaşları için yeni iş olanakları yaratılması da vurgulanmış bulunuyor.

Yabancı yatırım yasasında vurgulanan başlıklardan birini de “Özel Kalkınma Bölgesi” (ZEDM) oluşturuyor. Aralarında Brezilya, Çin, İspanya, Rusya ve İtalya da bulunan 15’in üzerinde ülkeden yatırımcılar Mariel Özel Kalkınma Bölgesi’nde faaliyet göstermek için girişimlerde bulundular bile.

Mariel: Küba’nın Dünya’ya Açılan Kapısı

Başkent Havana’nın 45 km batısında bulunan Mariel Limanı, ABD kıyılarına en yakın liman olma özelliğini taşıyor. Bu özelliği Mariel limanını ABD ablukası olmadan evvel iki ülke arasında ulaşım yolları arasında önemli bir konuma yerleştiriyordu. Küba’da inşaatı tamamlanan Mariel mega limanını ve yapımı süren özel kalkınma bölgesini Karayipler’in önemli ticaret noktaları arasında öncelikli hale getiriyor. Karayipler’de faaliyette bulunan yüksek kapasiteli limanlara sahip ülkeler arasında Jamaika, Dominik Cumhuriyeti ve Bahamalar bulunuyor. Mariel Kalkınma Bölgesi 957 Milyon Dolar maliyetinde olup Küba’nın modern tarihi boyunca gerçekleştirdiği en büyük yatırımlardan birini teşkil ediyor. Mariel, Brezilya Ulusal Kalkınma Bankası (BNDES) kredisi ile Brezilyalı yüklenici firma Odebrecht tarafından inşa ediliyor. Liman’ın işletmeciliği Mersin ve Panama limanlarını da işleten Singapurlu şirketler grubu PSA tarafından gerçekleştiriliyor.

Editör: TE Bilişim