KTÜ DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HOPAPORT’U AĞIRLADI

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Denizcilik Fakültesinde gerçekleşen Kariyer Günlerinin konuğu Hopaport oldu. KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma-İşletme Mühendisliği Bölümü Muammer Derelei yerleşkesinde düzenlenen Kariyer Günlerinin konuğu Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer idi.

Yerleşkede bulunan konferans salonunda düzenlenen etkinliğe denizci öğrencilerin yoğun ilgi göstermesi gözlerden kaçmadı. Kariyer günlerinin açılış konuşmasını yapan Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ersan Başar, genel müdür Özer’e “Hoş geldin” diyerek okulları hakkında kısa bir bilgi verdi.

Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer konuşmasına kendi özgeçmişi ve çalıştığı şirketleri anlatarak son olarak 5 yıl önce Hopaport Genel Müdürlüğüne getirildiğini anlatarak Kariyer geçmişini öğrencilerle paylaştı. Kendisinin de İTÜ Gemi İnşaat Bölümü mezunu olduğunu ama kariyerindeki gelişmelerin bugün Liman yöneticiliğine kadar gelmesinin yolunu açtığını anlatan Özer “Ben Sabancı ve Arkas gibi kuruluşlarda çalıştıktan sonra Ciner grubu şirketlerinden olan Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeleri Genel Müdürlüğü görevine getirildim. Karadenizin kuzeydoğu ucunda bulunan Hopa’nın ilçe olarak konumu, coğrafi özellikleri ve ilerisi düşünülerek yapıldığını düşündüğüm Hopa Limanında ilk göreve başladıktan sonra öncelik hedefleri belirledik.

Kısa-Orta ve Uzun vadeli projeleri ortaya koyduk. Liman ülkemizin ilk özelleşen limanıdır. Bu yönü ile bakıldığında sıkıntılar içinde boğuşan bir limanı bugün tüm depoları dolu, işlem hacmi sürekli artan bir liman haline getirdik. Atıl duran Tahıl terminalimize ciddi yatırım yapılarak bugün 10.000 ton kapasiteli tüm depoları tam kapasite ile hizmet veren bir noktaya taşıdık. 38.000 ton kapasiteli tank terminalimizde gerekli tüm yenilemeleri yaptık ve bugün hizmet vermeye devam ediyoruz. Limanımıza yeni bir yatırım yaparak Çimento terminalimizi kurduk. 5 depodan oluşan 8.500 ton kapasiteli terminalimizi de devreye soktuk.

Hopaport kendine has özellikleri olan Türkiye’deki ender limanlarımızdan biridir. 2.160 metre uzunluğundaki ana mendireğimiz limanımızı korunaklı bir hale getirirken liman sahamızda her türlü operasyonu yapmamıza da imkân sağlıyor. Bunların başında da Proje Kargo yükü gelmektedir. Tek parçası 300-400 ton olan tek parça kargo yüklerini gerek sahamızda depolama imkanı sağlıyoruz, gerekse Gemiden gemiye aktarma işlemini yaparak Türkmenistan-Kazakistan gibi ülkelere kanal gemileri ile gönderiyoruz.

Hopaport aynı anda 12 gemiye hizmet verebilecek özelliği ile de Karadenizin ilk üç limanından biridir. Bu kadar çeşitliliği bir tek limanda bulunduran ülkemizde başka limanda yoktur. Özellikle limanımızı İran’a, Irak’a, Nahçıvan’a ve Doğu’ya bağlayan Karayolumuz üzerinde yapımı devam eden Cankurtaran tünelinin 2016 ilkbaharında hizmete açılması ardından limanımızda işlem hacmimiz ve ürün çeşitliliğimizin daha da artacağını ümit ediyoruz” dedi.

Öğrencilere de konuşmalarında mesajlar veren Genel Müdür Özer, “Limanların ciddi anlamda eğitimli personele ihtiyacı vardır. Biz bir yıl kaptansız kaldık. Şu an kaptanımız olan Erol Kaptanda sizin okulunuzdan mezun olan bir arkadaşımızdır. Okurken geleceğe yönelik projelerinizi sürekli üretin, ilişkilerinizi sürekli canlı tutun, sektörü yakından takip edin. Bakarsınız içinizden birkaç arkadaşımızla bizim de çalışma imkânımız olur” dedi.

Söyleşinin son bölümünde öğrencilerin sorularını cevaplayan Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer kendi anılarını da öğrencilerle paylaşarak, başarıya giden yolun sürekli okumak, araştırmak ve hep yeni yeni bilgilerin-ilişkilerin peşinden koşmak olduğunu söyledi. Söyleşi Bölüm Başkanı Başar’ın Genel Müdür Özer’e günün anısına teşekkür plaketi vermesi ve ardından öğrencilerle çektirdiği toplu hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Söyleşi sonrası Bölüm Başkanı Doç Dr. Ersan Başar ile birlikte okulu gezen Özer, özellikle sumulizasyon odalarına hayran kaldı. Türkiye’de 3 Denizcilik fakültesinde bulunan smilatörlerde öğrenciler gemilerin her ortamda limana yanaştırma eğitimleri alıyorlar. Bölüm Başkanı Başar “Biz burada bire bir her limanın kendine has özelliklerini dikkate alarak öğrencilerimize eğitim veriyoruz. Bu eğitimler Öğrencilerimizin geleceğini belirlemede ciddi bir yön gösterici etkiye de sahip” dedi.

Günün sonunda Bölüm Başkanı Başar, Genel Müdür Özer’e Sürmene’nin meşhur pidesini yedirerek Hopa’ya uğurladı.

Editör: TE Bilişim