Kruvaziyer turizminin lideri Türkiye’den

Türkiye merkezli Global Liman İşletmeleri, Barcelona Limanı’nı satın alarak tatil gemisi ile seyahat anlamına gelen cruise turizminde dünyada kapasitesi en yüksek liman işletmecisi oldu.

Önceki yıl sonuna kadar sadece Türkiye’deki 3 limanın çoğunluk hissesini elinde bulunduran şirket, 30 Aralık’ta yaptığı iki anlaşma ile kaderini değiştirdi.

Şirketin CEO’su Saygın Narin, 30 Aralık’ta dünyanın en büyük beşinci kruvaziyer limanı Creuers del Port de Barcelona’da 88 milyon Euro yatırımla hisse oranını yüzde 62’ye, Karadağ’daki (Montenegro) Bar Limanı’nın da 13 milyon Euro yatırımla hisse oranını yüzde 62’ye çıkardıklarını açıkladı. Bu satın almalarla ilk kez bir Türk şirketi yurtdışındaki bir limanın çoğunluk hissesinin sahibi oldu. 

Özellikle Barcelona Port Investments’taki hisse oranını yüzde 50’den yüzde 62’ye çıkaran şirket, bir taşta üç kuş vurmuş oldu. Çünkü Barcelona limanı, Malaga limanının yüzde 80’i ile Singapur limanının yüzde 40’ını temsil ediyordu. Böylelikle sadece Türkiye’de Kuşadası, Bodrum ve Antalya’da limanları bulunan şirket, bir anda portföyüne Barcelona, Malaga, Singapur ve Karadağ limanlarını da eklemiş oldu.

Barcelona Limanı’nı tanıtmak amacıyla toplantı düzenleyen Narin, geçen ay da Lizbon limanındaki hisse oranını yüzde 46’ya çıkararak burada da çoğunluk hissesi temsilcisi olduklarını açıkladı. Böylece 8 liman ile dünyadaki 20 milyon kruvaziyer yolcusunun 4,5 milyonunu karşılar hale geldiklerini, bu sayede bir Türk şirketinin ilk kez sektöründe dünya lideri olduğunu söyleyen üst yönetici Saygın Narin, hızlı ve inorganik büyümelerini,

“Çünkü kruvaziyer ile yolcu taşımada Carnival ve Rayol Caribbean sektörün yüzde 70’ini temsil ediyor. Toplamda da 5 şirket bulunuyor. Ancak bu gemilere hizmet veren liman sayısı 200’ün üzerinde. Bu sebeple biz satın alma ve birleşmelerinin doğal olduğunu ve süreceğine inanıyoruz.” dedi.

Şirket liman satın alma ile agresif büyümesini sürdürmeyi planlıyor. Şimdi de Akdeniz çanağı, Yunanistan ve özellikle Tunus ile ilgilendiklerini söyleyen Narin, her an yeni bir açıklama yapabileceklerini söyledi. Türkiye’de cruise turizmi şimdilik pek tercih edilmiyor. Dünyada 20 milyon kişi kruvaziyer gemilerle seyahat ederken, Türkiye’de bu rakam 50 bin. Türkiye’ye gelen cruise turisti ise 2 milyon 100 bin. Bu turistlerin gemiden şehre indiklerinde günlük ortalama harcaması ise 150 Euro civarında.

 

Editör: TE Bilişim