Lüks gemilerle beş yılda 5 milyon zengin turist geldi  
 
Son yıllarda yapılan çalışmalar ve açılan yeni limanlar sayesinde ülkemize gelen zengin turistlere hitap eden lüks kruvaziyer gemilerin sayısı her yıl yüzde 15-20 oranında artış gösteriyor. 5 yılda 5,4 milyon zengin turisti ağırladık; ancak hâlâ kruvaziyer turizmi yapılabilecek yeterli büyüklükte limanlarımız yok. 
  
Türkiye, lüks gemilerle yapılan ve üst gelir grubuna hitap eden kruvaziyer turizmi açısından Akdeniz ülkeleri arasında İspanya, İtalya ve Yunanistan'ın ardından 4. sırada yer alıyor. Kruvaziyer gemileri ile gelen turist sayısı son 5 yılda 5 milyon 400 binlere ulaştı. Denizcilik sektöründe olumlu gelişmeler yaşanırken, üç tarafı denizlerle çevrili ve her köşesi tarih dolu olmasına rağmen ülkemiz lüks kruvaziyer turizmi pastasından hak ettiği payı alamıyor.

Lüks gemilerle yapılan ve üst gelir grubuna mensup kişilere hitap eden kruvaziyer turizmi yapılacak doğru düzgün bir liman olmadığını belirten Cruise Akademi Kurucusu ve Dünya Denizleri Eğitim Derneği Başkanı Mustafa Balcı "Bir tek limanımız var o da Kuşadası. Barselona Limanına bir anda 8 tane kruvaziyer gemisi yanaşabilir. Pire ve Marsilya'ya 6 gemi birden yanaşabiliyor. İstanbul limanlarına ise sadece bir gemi yanaşabiliyor." dedi.

Kruvaziyer gemilerin devasa gemiler olduğunu belirten Balcı, "Dünyanın en büyük gemisi olan Freedom of The Seas 168 bin gros tonluk. 3 bin 200 kişi kapasiteli ve içinde bin 800 personel var. 5 bin kişinin seyahat ettiği bir yüzen kasaba gibi. İstanbul'un ön tarafı Marmara, arka tarafı Karadeniz, ortasından deniz geçiyor ama yeterli büyüklükte limanı yok. İstanbul Limanı'na bağlı feribot sayısı 6 iken Pire Limanı'na bağlı feribot sayısı 493. Bunları göz önüne almak lazım." şeklinde konuştu. Balcı, Türkiye'nin aynı anda en az 3 ila 5 kruvaziyer gemisinin yanaşacağı limanlara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Denizcilik alanında gerçekleştirilen yeni gelişmeler lüks gemilerle yapılan ve yüksek gelir grubuna hitap eden kruvaziyer turizmi ile ülkemize gelen turist sayısını önemli oranda arttırdı.

Türkiye'ye 2002 yılında 332 bin turist ağırlanırken bu rakam 2003'de 581 bin, 2004'de 645 bin, 2005'de 757 bin, 2006'da 1 milyon 16 bin, 2007'de 1 milyon 368 bin kişiye yükseldi. 2002 yılında ülkemize 821 kruvaziyer gemisi turist getirirken bu rakam 2006'da bin 317'ye, 2007'de bin 421'e ve 2008'de bin 612'ye yükseldi.

Cruise gemilerle seyahat eden kişilerin üst düzey gelir grubuna mensup kişiler olduğunu kaydeden Balcı, "İstanbul'a gelen birisi sadece gezmek için 200 dolar para harcıyor. Ciddi rakamlar harcayarak alışveriş yapıyorlar. Kuşadası, Bodrum ve Güllük gibi tarihi mekanlarda bu rakamlar daha da yüksek. Günde 5-6 geminin geldiği oluyor Kuşadası'na. Çünkü Efes ve Meryem Ana'yı ziyaret ediyorlar. Yaptıkları deri, kuyum ve halı alışverişleri de var. Bunun için inanılmaz para harcıyorlar." dedi.

Dünyada cruise gemileriyle seyahat eden insanların yaklaşık yüzde 70'ini Amerikalılar oluşturuyor. Avrupa'da ise İngiltere ve Almanya birer milyon yolcu ile öne çıkıyor. Kruvaziyer turizminde en önemli gezi yerleri başında Karayipler, Bahamalar, Akdeniz, Norveç Fiyortları ve İngiliz Adaları geliyor.

 

Editör: TE Bilişim