Türkiye Kruvaziyer Turizminde Krizi Fırsata Çeviremedi

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, görev sorumluluğu içerisinde bulunan üyelerle görüşmeye devam ediyor. Yönetim, bu kapsamda Didim ve Kuşadası’nda bulunan üyelerle görüştü, sorunlarını dinledi. Didim’de günübirlik tur düzenleyen üyeler, Suriye ve Mısır ülkeleri ile yaşanan gerginlik ve ramazan nedeniyle iyi bir sezon geçiremediklerini söyledi. Bunun yanında fiyat istikrarsızlığından da yakınan üyeler, Didim’de en büyük sorunun çekek yeri olmayışını belirttiler.

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, ziyaret ettikleri yerlerde üyelerden en fazla fiyat istikrarsızlığı konusunda şikayet aldıklarını belirterek, “Müşteri artık kaliteli hizmet istiyor. Sizler, kendi aranızda oturup bir fiyat politikası belirleyemiyorsanız biz devreye girip, arabuluculuk yapabiliriz. Ayrıca, Didim’de yaşanan çekek sorununu, Bakanlığa yaptığımız ziyarette dile getirdik. Yetkililer bizlere ‘yer gösterin’, ‘yap-işlet-devret modeli ile işletecek burunu bulun’ diyor. Sorun bizler tarafından unutulmuş değil çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

FIRSATI KAÇIRDIK

Yönetim daha sonra Kuşadası Ege Port Limanı’nda üyelerle bir araya geldi. Liman Müdürü Aziz Güngör, burada kruvaziyer turizmi ile ilgili yaptığı değerlendirmede, pazarın yüzde 40’ını besleyen Pire Limanı’nda yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle Pire kalkışı yapan bir çok geminin rotasını Batı Akdenize çevirdiğini vurguladı. Kuzey Afrika’nın da sorunlu olduğuna dikkat çeken Güngör, “Kuzey Afrika, Arap baharından sonra kendine gelemedi. Mısır’da ise rejim değişikliği nedeniyle sıkıntılar yaşanıyor. Bu nedenle kendimizi düşüş trendine girmeye hazırlıyoruz. 2015 yılına kadar bu sıkıntılı süreç devam edecek gibi görünüyor. Türkiye’de keşke bir liman Pire Limanı’nın yerini alabilseydi ve Türkiye krizi fırsata çevirebilseydi. Ülke olarak keşke biz bunu yapmaya hazırız diyebilseydik. Bu noktada devlet ve özel sektörün birlikte çalışması gerektiğine inanıyorum” dedi.

EXPO’yu kazanabilmiş olsaydık

İMEAK DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Bölgede kruvaziyer turizminin gelişmesinin önemine değinerek, şöyle konuştu:“Doğu Akdeniz’de yaşanan problem bizim için büyük sıkıntı. İzmir için en önemli şey EXPO idi. Eğer EXPO’yu kazanabilmiş olsaydık birçok şeyi çözmüş olacaktık. İMEAK DTO İzmir Şubesi olarak Kuşadası’nın kruvaziyer turizminde yaptığı her gelişmeden büyük onur duyuyoruz. Her türlü katkıya hazırız.

Editör: TE Bilişim