Kriz TPAO'nun imdadına yetişti denizde petrol arama öne çekildi

10 milyar varillik rezerve sahip olduğu düşünülen Karadeniz'de sondaj yapacak gemi bulamayan TPAO, krizde gemiler boşa çıkınca 2012'deki çalışmalarını öne çekti..

Dünya ekonomisini allak bullak eden küresel ekonomik kriz milli petrol şirketi TPAO için fırsata dönüştü. Karadeniz'deki arama ve sondaj faalyitleri için sondaj gemisi bulmakta zorlanan TPAO'nun Genel Müdürü Mehmet Uysal, bazı ülkelerin masraflı olan deniz aramalarından vazgeçtiğini dolayısıyla bazı gemilerin boşa çıktığını belirterek, "Bu sayede 2012 yılında başlayacağımız sondajlara üç yıl önce başlama imkanına kavuştuk" dedi.

ÜÇ YIL KAZANDIK

2012 yılında başlayacak çalışmaların öne alınmasının Türkiye açısından büyük önem arz ettiğini vurgulayan Uysal, " Biz Karadeniz'de Türkiye'yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtaracak büyük rezervlerin olduğuna inanıyoruz. Bu konuda gerekli sismik araştırmaları tamamladık. Ama bunları ortaya koyacak sondaj çalışmalarına bir türlü başlayamamıştık. Kriz bize bu anlamda büyük bir fırsat sundu" diye konuştu. TPAO yetkilileri Karadeniz kıyılarında 10 milyar varillik petrol rezervi olduğuna inanıyor. Bu rakam ülkenin 47 yıllık tüketimini karşılayacak bir rakama denk geliyor. Türkiye günde 600 bin varil olan petrol ihtiyacının yüzde 93'ünü; 100 milyon metreküplük doğalgazın ise yüzde 97,5'ini ithalat yoluyla karşılıyor.

REZERV 10 MİLYAR VARİL

Türkiye, 1998-2007 arasında sadece petrol ithalatı için 70 milyar dolar ödedi. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından hazırlanan bir rapora göre 2008-2020 arasında- Türkiye'nin enerji faturasının büyüklüğü 560 milyar dolara ulaşacak. Bu gelişmeler ışığında Karadeniz'den gelecek iyi haberlerin sadece ekonomik açıdan değil, siyasi açıdan da Türkiye'yi rahatlatacağını kaydeden Uysal, " İthalatın azalması ekonomiyi bu da Türkiye'nin uluslararası alanda hareket kabiliyetinin artmasını sağlayacaktır" yorumunu yaptı. Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye'de petrol araması sadece karanın yüzde 20'sinde yapıldı. Denizlerde ise bu oran yüzde 1'leri bile ulaşmadı.

EN DERİNE İNİLECEK...

TPAO Karadeniz'deki aramaları sırasında 4 bin 500 metre derinliğe inmeyi ve burada sondaj yapmaya hazırlanıyor. Yetkililer, Türkiye'deki sondajların ortalama derinliğinin 2 bin metre olduğunu hatırlatarak, "Rakamın ne kadar büyük olduğu daha iyi anlaşılacaktır" yorumunu yapıyor.

Editör: TE Bilişim