“Kredi faizleri hat safhaya çıkacak”

DTO Başkanı Metin Kalkavan sektörü uyardı. Kalkavan, dünya ekonomisinin krizden çıkmasıyla 2011 yılında banka kredi faizlerinin yükseleceğini, bu nedenle yeniden yapılanmaya giden firmaları zor bir senenin beklediğini söyledi.

Deniz Ticaret Odası 26. Olağan Meclis Toplantısı 4 Mart Perşembe günü DTO meclis salonunda gerçekleştirildi. Aylık faaliyet raporunun ardından sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, 2011 yılının sektörün bankalarla ilişkileri açısından daha önemli bir yıl olacağına dikkat çekti.

2011 yılında banka kredilerinde faizlerin ödenmesinin hat safhaya çıkacağına vurgu yapan Kalkavan, “2009-2010’da kriz vardı. Bu nedenle bankalar daha toleranslıydı. Ancak dünya ekonomisinin krizden çıktığı, gemi değerlerinin yükselmeye başladığı bir dönemde 2010’a göre faizler daha yüksek olacak. Yeniden yapılanmaya geçen firmalar varsa, bu sene onlar için zor bir sene olacak.  Bankalarınızdan biraz daha sıkıştırma görürseniz şaşırmayın” diye konuştu.

Politik tsunami sektöre katkı sağlayacak

Özellikle petrol fiyatlarına etkisinden dolayı Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki olayların kısa vadede negatif etkisinin kesin olacağını dile getiren Kalkavan, uzun vadede bu ülkelerdeki rejim değişiklerinin yatırım ve gelişim açısından pozitif bir etki yaratacağını belirtti.  Bu gelişimin deniz ticaretine çok büyük katkısı olacağını ifade eden Kalkavan, şöyle devam etti:

“Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki olaylar denizciliği hatta kosterciliği direkt etkiliyor. Bunun çok kısa zamanda da durulması beklenmiyor.  Olaylar Tunus, Mısır ve Libya’dan sonra diğer ülkelere de sıçrayabilir. Özellikle bu olaylar Suudi Arabistan’a sıçrarsa bunun da ciddi bir etkisi olacak.  Olayların ne kadar süreceğini hep birlikte göreceğiz ama etrafımızda ciddi bir yeniden yapılanma var. Rejim toptan değişiyor. 

Ekonomistler bu gelişmelerin denizcilik sektöründe kısa vadede negatif, uzun vadede ise pozitif etkileri olacağını öngörüyor. Çünkü bu ülkeler herkesin kolay gelip yatırım yapabileceği sistemlere geldiklerinde o bölgelerin kalkınması da çok daha hızlı olacak. 2 Mart akşamı HSH Nordbank yetkilileri ile bir yemekte bir araya geldik. Bir HSH Nordbank yetkilisi 2008 krizinde ekonomik tsunami yaşandığını, bugün yaşanan krizin ise politik tusunami olduğunu söyledi. Onlar da bizim gibi olayların uzun vadede pozitif etki yaratacağı görüşünde.”

Kriz öncesi piyasaya 2012’de dönülecek

Dünya ticaretinin ciddi bir büyümeye gittiğini söyleyen Kalkavan, petrol fiyatlarının artması ile emtia fiyatlarının da ciddi bir şişme gösterdiğinin ancak, tüm olumsuz gelişmelere karşın sektörün kötü günleri geride bıraktığını vurguladı. Kalkavan, “Denizcilik sektörünün kriz öncesine dönmesi ise 2012 sonrası olarak görünüyor” dedi.

Konuşmasında ‘Torba Yasa’ kanununa da değinen Kalkavan, bu yasadan neredeyse tüm firmaların yararlanabileceğini, bu nedenle yasanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim