Uzun süren görşmelerin ardından AB ülkelerinin balıkçılıktan sorumlu bakanları, denizlerde aşırı avlanmanın önüne geçmek için bir anlaşmaya vardı. Ancak anlaşma, çevre örgütlerini tatmin etmedi.

Anlaşmaya göre kotanın üstünde avlanan balıkların denize dökülmesi, 2019 yılından itibaren yasaklanacak.

Avrupa Komisyonu'nun balıkçılıktan sorumlu üyesi Maria Damanaki, AFP'nin aktardığına göre anlaşmadan memnuniyetini dile getirdi, ancak konu Avrupa Parlamentosu'nun gündemine geldiğinde önlemlerin daha da katılaştırılması çağrısında bulundu. Çevre örgütleri de Damanaki ile aynı fikirde.

WWF'den yapılan açıklamada, 'Devletler, balıkçılık sektörünü iyileşme yoluna sokmak için on yılda bir gelen fırsatı çöpe attı ve statükoyu sürdürmeyi seçti. Avrupa Parlamentosu üyelerine, sürdürülebilir balıkçılık için çalışmaya devam etme çağrısında bulunuyoruz.' dedi.

Çevre örgütleri, kota fazlasının denize dökülmesi uygulamasının derhal yürürlüğe girmesini istiyor.

İngiltere, Almanya, Hollanda ve İskandinav ülkeleri, yakalanan tüm balıkların limanlara getirilmesi ve bunların kotadan düşülmesini savunuyor. Fransa ve İspanya ise daha 'gerçekçi' kısıtlamalardan yana.

Hollanda ve İsveç ortaya çıkan sonucu yeterli bulmazken Malta, Portekiz ve Slovenya ise alınan önlemlerin aşırıya kaçtığı görüşünde.

Editör: TE Bilişim