“Koster Filosu Yenileme Projesi” Toplantısı İMEAK DTO’da Yapıldı

Türk Armatörler Birliği’nin , Koster Filosu çalışma grubu nihai raporunun görüşülmesi ile ilgili toplantısı İMEAK Deniz Ticaret odasında düzenlendi.

Türk Armatörler Birliği Başkanı Bedri İnce’nin konuşması ile toplantı başladı. Yakın zamanda vefat eden Şadan Kalkavan’ı rahmetle anan ve koster filosunun yenilenmesi konusunda birlik çatısı altında çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren İnce, , koster filosunun yenilenmesi projesine emeği geçen herkese teşekkür ettikten sonra sözü Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Yücel’e bıraktı.

“Koster Filosu Yenileme Projesi” Toplantısı  İMEAK DTO’da Yapıldı (5)

“Türk koster filosunun yenilenmesi hikayesi 10 yılı aşkın bir süredir devam ediyor”

İnce’nin ardından kürsüye gelen Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Yücel, “ Türk Koster filosunun yenilenmesi hikayesi 10 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Bu amaçla dernekler kuruldu, kooperatifler kuruldu, teşvikler alındı herkes çalışmaya ısındı ama bir sonuç alınamadı. Son olarak 20 Ocak 2015 tarihinde Ankara’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde yapılan Deniz Ticaret Odaları Konsey toplantısında Ulaştırma Bakanımız Lütfi Elvan bir çalışma yaptıklarını ve bu çalışma sonucunda karara vardıklarını açıkladı. Bunlardan bir tanesi Türk Koster filosuna sağlanacak hurda teşviki ile Koster Filosunu yenileme projesinin hayata geçirileceği, bununla ilgili olarak yasal düzenleme yapılması gerektiği, ikincisi de Gemi inşa sanayi ile ilgili olarak yurt dışına inşa edilecek gemilerin teminat sorununu halletmek üzere teminat desteğinin verileceğini ve bunun limitinin arttırılacağı” dedi.

“Koster Filosu Yenileme Projesi” Toplantısı  İMEAK DTO’da Yapıldı (12)

Koster filosu yenileme projesinde somut adımların bu söylemler ile başladığını ifade eden Yücel, projenin taslağının hazırlanması konusunda yürütülen çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. Türk Armatörler Birliği’ne üye olan veya olmayan herkesi konuyla ilgili bilgilendirdiklerini ve konuyla ilgili çalışmaları yürütmek adına bir çalışma gurubu oluşturulduğunu belirten Yücel, çalışma gurubunun elde ettiği verileri katılımcılara sundu. Projenin bu günlere gelmesinde emeği geçen ve halen çalışmaları sürdürenlere teşekkür eden Yücel, yapılan çalışmaların Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri ile paylaşılarak kanun taslağı çıkmadan önce sektörün görüşlerinin idareye iletilmesinin taslağın oluşmasında önemli rol oynadığını ve projenin uygulanabilirliğine önemli katkı yapacağını belirtti.

“Gemi Üretmiyoruz”

Yücel’in ardından kürsüye gelen Koster Filosu Yenileme Gurubu Yerli Malzeme Üretimi ve Yerli Malzeme Kullanımı Komitesi’nden Hakkı Toros da şuanda yürütülmekte olan gemi inşa çalışmalarında yerlilik oranın söylendiği gibi %30’lar civarında olmadığını, aksine %19 seviyelerinde olduğunu belirtti. “Biz gemi üretmiyoruz. Gemi makinesi üretmeden gemi üretiyoruz diyemeyiz” diyen Toros, “Biz 99 yılında gemi makinesi yapıyorduk. O yıllarda genel sınıf gemilerinin yapımında dünya piyasasında ihaleye çıkıldı. Güney Kore’nin cevabını ben kendi gözlerimle gördüm. Biz gemi yapacak güçte değiliz dediler. Bugün geldikleri nokta ortada” diyerek düşüncelerini ifade etti. Tülomsaş’a yaptıkları ziyarete ilişkin gözlemlerini katılımcılara bir sunum ile aktaran Toros, Tülomsaş’ın demiryollarına hizmet etmek için kurulduğunu fakat bugün 8 adet dizel gemi makinesi ürettiğini ve bu makinelerin 4 tanesinin şuan Van Gölü’nde hizmet veren gemilere monte edildiğini, diğer 4 tanesinin de inşası devam eden gemilerde kullanılacağını belirtti.

Toros Yerli malzeme kullanımının artırılması için Tülomsaş’ın modernize edilmesini gerektiğini ve Pendik motor fabrikasının yeniden işlerlik kazanması gerektiğine vurgu yaparak, bu çalışmaların koster filosu yenileme projesinin ilk gemilerine yetişmeme ihtimali olmasına karşın bir yerden başlamak gerektiğini belirtti.

“Koster Filosu Yenileme Projesi” Toplantısı  İMEAK DTO’da Yapıldı (24)

“Yüzde 19’a İndirirseniz Orda Durun”

Nevzat Kalkavan, Toros’un konuşmasında yerlilik oranlarını %19 olarak telaffuz etmesinin yanlış olduğunu belirterek kendi tersanelerinde inşa etmekte oldukları gemilerde yüzde 65, yüzde 68 yerlilik oranını yakaladıklarını söyledi. Türkiye’de yan sanayinin geliştiğini, bunu görmezden gelmenin haksızlık olacağını belirten Kalkavan, “Burada söylediğiniz rakamları küçümseyerek söylerseniz bazı meslektaşlara hakaret ediyorsunuz, olmuyor. Türkiye’de bizim övündüğümüz bir şey var, şuanda bizim ürettiğimiz gemilerin hepsinde yüzde 35 ile yüzde 38 arasında ithal mal kullanıyoruz. Gerisinin tamamı yerli malıdır. Siz bunu kalkıp yüzde 19’a indirirseniz orda durun” dedi.

“Koster Filosu Yenileme Projesi” Toplantısı  İMEAK DTO’da Yapıldı (38)

Koster filosu çalışma gurubu ortak proje dizayn komitesi adına Asım İlker Meşe konuştu. Meşe konuşmasında inşa edilecek gemilerde kullanılacak makine ve ekipmanlar konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. Araştırma yaptıklarını ifade eden Meşe araştırmalarının nihai sonuçlarının da sektör ile paylaşılacağını ifade etti.

“Koster Filosu Yenileme Projesi” Toplantısı  İMEAK DTO’da Yapıldı (41)

Koster Armatörleri İşletme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır ise sektörün bu projeden maksimum şekilde yararlanması için çalışmaların halen sürdürüldüğünü belirtti. Çakır, projeden yararlanan gemi sayısının düşük kalması durumunda bunun bir üst çalışması yapılması gerekliliğini söyledi ve yapılan görüşmelerde Başbakan’ın kendilerine projenin uygulanmasında sorun yaşanması halinde haberdar olmak istediğini açıkladı. Çakır, bu söylemin gelecekte projelerin geliştirilmesi adına bir avantaj olduğunu dile getirdi. Ortak işletme konusunda da çalışmalar yürütüldüğüne değinen Çakır, katılımcılara ve emeği geçenlere tekrar teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan toplantının basına kapalı yapılması gerektiğini belirtti ve basının salonu terk etmesini istedi.

“Koster Filosu Yenileme Projesi” Toplantısı  İMEAK DTO’da Yapıldı (32)

“Koster Filosu Yenileme Projesi” Toplantısı  İMEAK DTO’da Yapıldı (16)

7 DENİZ

Editör: TE Bilişim