KOSDER Üyeleri yılın son toplantısını Le Vapeur Magique'de yaptı

KOSDER, 'KOSDER Üye Buluşmaları' başlığı ile yaptığı organizasyonu, Le Vapeur Magique (LVM) gemisinde gerçekleştirdi. Dernek üyeleri, "Le Vapeur Magique (LVM)" ilk seferinde İstanbul Boğazı gezisi yaptı ve Antakya mutfağı eşliğinde 2019 yılının değerlendirilmesi, 2020 yılının beklentileri konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Yoğun katılımın olduğu toplantıda ilk konuşmayı Hüseyin Tanrıverdi yaptı, Tekstilci olduğunu söyleyen Tanrıverdi, Le Vapeur Magique (LVM) gemisinin yapımına 5 yıl önce  turizm amaçlı kullanmayı düşünerek  başladıklarını belirtti. 

Hüseyin Tanrıverdi "İhtiyacı keşfedenin ilişikileri yöneteceğini gördüm"

Tanrıverdi, tekstilci olduğunu ancak ihtiyacı keşfedenin ilişikileri yöneteceğini gördüğünü söyledi ve sözlerine şöyle devam etti;" Boğazda turistlere yönelik alışveriş günleri düzenleyeceğimizi düşürüken insanların instagramda selfie çılgınlığını görerek bu vapurla neler yapabileceğeimizi düşündük. Kendi mecramızdan çıkıp turizm mecrasına girdik. Devlet büyüklerimizle konuyu görüştük. Sarayburnu Limanı’nda İstanbul’un, Türkiye’nin tanıtımını nasıl yapabiliriz diye düşündük ve çok creatif bir ajansla çalıştık. Alt katta konuyla ilgili bir resim sergisi oluşturduk. İş adamlarımızın bu gemiyi her zaman kullanabilecekleri, eventler düzenleyebilecekleri bir yer haline getirdik. 

"Bu gemi kendi alanında bir ilk"

Bu gemi kendi alanında bir ilk olduğu için, neyi nasıl yapabileceğimizi de öngöremiyorduk ve dolayısıyla Salih Zeki Çakır Bey’in kapısını çaldık. O’nun değerli katkılarıyla gemimiz bu hale geldi. Bugün bizim için önemli. Bu, bir hayaldi ve bunu insanlara anlatmak çok zordu. Belki size komik gelecek ama kendim Sivaslıyım ve yüzme dahi bilmiyorum. Bugün sizlerle bir araya geldik. Eskiden alışveriş tekstili anlamında çadır günleri düzenlerken yılmadık 3 yıl, 4 yıl, 5 yıl ve sevgili başkanımızın kapısını çaldık. Dedik, biz böyle bir şey düşünüyoruz. İhtiyacı keşfettik, lütfen bize yardımcı olun dedik. Bundan sonra bu gemi KOSDER üyelerinin emrinde. Salih Bey’in de isteğiyle her türlü eventlerinize belirli indirimler yaparak destekler vermek ve sizlere hizmet etmek amacındayız. Sabah saat 10:00’dan 22:00’a kadar hizmet veriyoruz. Öğrencilerden turistlere kadar çok geniş bir yelpazede hizmet vermek istiyoruz.

"Boğaz turu Arap eğlencelerine dönüşmüştü"

Bizim bu konsepti, boğaz turunu incelediğimizde teknelerimizin Arap Eğlenceleri adı altında dönüştürüldüğünü gördük. Aynı anda içeride Mevlana var, yarım saat sonra dansöz var, yarım saat sonra başka bir eğlence var. Müzikler tamamen Arap müzikleri... Biz, insanlar iyi bir lokasyonda iyi bir hizmet alsın istedik. Sizden ricamız eksiklerimizi bizlere söylemeniz yönündedir. Mutfak olarak Antakya mutfağını seçtik. Neden Antakya mutfağını seçtik, 3 tane medeniyetin birleştiği bir yer. Yemeklerimizin hepsi içeride sıcak olarak hazırlanıyor. Geminin yazın sefer sayıları değişecek. Geminin ismini yabancı bir isim, LöVapurMagic olması sihirli vapur olması, her 6 ayda bir insanların yeni bir şey deneyimlemesini, yeni bir şey keşfetmesini istedik."  

Hüseyin Kocabaş: "Denizcilik, ulusların gelişimlerinin en önemli parametrelerinden biridir"

Hüseyin Tanrıverdi'nin konuşmasının ardından söz alan KOSDER Başkanı Hüseyin Kocabaş,sözlerine  Menfur bir saldırıya uğrayan Kaptan Bora Ekşi’ye Allahtan rahmet geride kalanlara başsağlığı dileklerini ileterek başladı.

Hüseyin Kocabaş şunları söyledi: "KOSDER üye buluşmaları kapsamında düzenlediğimiz davetimize hepiniz hoşgeldiniz diyorum. Bize evsahipliği yapan ve bu ilk kalabalık topluluğa evsahipliği yapan Sayın Salih Zeki Çakır Bey’e ve Hüseyin Bey’e çok teşekkür ediyorum. Menfur bir saldırıya uğrayan Kaptan Bora Ekşi’ye Allahtan rahmet, ailesine, sevdiklerine ve İnce Denizcilik’e de başsağlığı ve sabırlar dliyorum. Saldırada yaralanan gemi personellerimize de acil şifalar diliyorum. Yaşanan bu üzücü hadisenin bir daha tekrar etmemesini temenni ediyorum. Denizcilik, denizlere kıyısı olsun ya da olmasın bütün ulusların toplumsal ve ekonomik yönden gelişimlerinin en önemli parametlerinden birisidir.

Dünya denizcilik sektöründe söz sahibi olmak ve nitelikli gemi insanlarını denizlere kazandırmak küresel ticarette belirleyici ülke olmak adına büyük önem arzetmektedir. Halihazırda jeopolitik konumu itibariyle bölgesinde önemli rol üstlenen Türkiye’nin global pazarlarda da aynı ivmeyi yakalaması sektörün yenilenmesini ve gelişmesini mecbur kılmaktadır. Ekonomi ve teknoloji alanında gelişmelerde ciddi bir bağa sahip olan denizcilik sektörü küreselleşme, küreselleşemeyle birlikte sivil toplum olgusunu da kapsama altına almıştır. Bu noktadan hareketle yola çıkan Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği KOSDER, denizciliğin bir STK olması sorumluluğuyla ve siz değerli üyelerinden aldığı destekle 2014 yılından beri sürdürmektedir.

"DTO'da 17 üyesi olan bir derneğiz"

KOSDER, kurulduğundan bu yana 109 üye, 349 parça gemi ve 3 milyon DW’lik kapasiteye ulaşmıştır. DTO’nun tarihinde ilk kez meclisinde 17 tane üyesi bulunan bir dernekten hem de meclis başkanının da olduğu özel bir dernekten bahsediyoruz. Bugün KOSDER’in DTO çatısı altında 17 üyesini görüyoruz. Bu da bu gücün bir belirtisidir. Sürekli değişen denizcilik sektörü içerisinde saygın bir konumda olan KOSDER, bilime, bilgilenme ve değer katma amacıyla Türk denizciliğine hizmet etmeye devam etmektedir. 

Salih Zeki Çakır:" "Le Vapeur Magique (LVM) sektörümüze hayırlı olsun"

Hüseyin Kocabaş'ın konuşmasının ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır söz aldı. KOSDER'in kuruluşundan beri çok kez bir araya geldiklerini belirten Kapt. Çakır bu akşamın atmosferinin ise çok farklı olduğunu söyledi. Toplantının gemide olma fikrinin üyeler tarafından büyük teveccüh aldığının altını çizen Salih Zeki Çakır "Hüseyin Bey, projeyi bana anlatınca ve geminin ismini Sihirli Gemi olarak söyleyince bu geminin sihrinin hala nerede olduğunu anlamış değilim. İnşallah birkaç sefer gelince anlayacağız."dedi.

Çakır sözlerine şöyle devam etti."Boğazda, DTO’da bu meslek grubuna ilk defa üye olmuştum. Ama içine girince çözümler içerisinde en çok uğraştığımız meslek grubu. Çok fazla tekne var. Bu işin fıtratından dolayı kronik sorunlar var. Bunların en başında yanaşıp-kalkma geliyor. Sarayburnu, turistler açısından son derece doğru bir lokasyon. "Le Vapeur Magique (LVM)" ile inşallah sektörümüze, insanımıza faydalı bir iş yapmış oluruz.

"2019 KOSDER armatörleri açısından özellikle sorunlu bir yıl oldu"

2019 malumunuz KOSDER armatörleri açısından özellikle sorunlu bir yıl. Navlun gelirleri açısından yüzde 30 bir kayıpla seneyi kapatmış durumdayız. 2020’nin nasıl olacağı konusunda masada da Sinan Bey’le bir fikir teaatisi yaptık. Bu düşük sülfür uygulamasının ne getireceği, ne götüreceği bir muamma. Bildiklerimizi paylaşmalı, dayanışma içerisinde olmalıyız. Derneğimiz, üyelerimiz bilgi paylaşımında bulunmalıyız, tecrübelerden istifade etmeliyiz. Bu anlamda KOSDER’in bu açıdan da bir misyon yükleneceğini ve görevini yerine getireceğini düşünüyorum.

"Koster filosunun yenilenmesi çalışmaları çok önemli bir aşamaya geldi."

Hüseyin Başkan da bahsetti dernekleşmeden önce de başladığımız koster filosunun yenilenmesi çalışmaları çok önemli bir aşamaya geldi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bir şirketiyle ortak bir şirket kurduk. O şirket hala hayatta ama proje istediğimiz şekilde hayata geçmedi. Biz DTO seçimlerinden sonra yönetim olarak bu konunun daha fazla üzerine giderek üyelerimize ve sektörümüze söz verdiğimiz gibi çözmeye gayret ediyoruz. Sayın Bakanımız Mustafa Varank Bey’le geçen bir ödül gecesinde beraberdim. Sayın Bakan bu konuda olumlu bir yola girdiğimizi ve gelişmeleri DTO ile beraber kamuoyu ile paylaşacağını ilettiler. İstikrarlı, kararlı, tutarlı; bilgi ve belgeye dayalı çalışmalar ülkemizde geç de olsa sonuç veriyor. İnşallah sektörün tüm dinamikleriyle bu ve benzeri projeleri hayata geçiririz. Denizcilikte 2020 sonrası, hem düşük sülfür hem teknolojik yatırımlar hem de ticaret savaşları açısından farklı bir yere evrildi. Navlun piyasasında kendi üyelerimiz arasında çok ciddi bir bilgi paylaşımı olmalıdır ki yeni yatırımlar olabilsin. Buradaki altın kural dayanışmadır, paylaşımcı olmaktır. Eğer bunları yaparsak ciddi mesafeler katedebiliriz. Hem DTO olarak hem de KOSDER armatörleri olarak hepimize çok önemli sorumluluklar düşüyor ve bu sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz."  

Editör: TE Bilişim