Deniz sektörü şu sıralar ‘sülfür uygulaması’ ile yatıyor, sülfür uygulaması ile kalkıyor dersek abartmamış oluruz çünkü yeni uygulamanın hayata geçmesine 90 günden az bir zaman kaldı.

KOSDER’DEN ÖNEMLİ SEMİNER

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER), İstanbul, Altunizade Mercure Otel’de 02 Ekim’de önemli bir seminer gerçekleştirdi.2020 Sülfür Uygulaması’nın konu edinildiği seminerde çok önemli konular yine çok önemli konuklar tarafından ele alındı.

KATILIM OLDUKÇA YOĞUNDU

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) tarafından gerçekleştirilen ‘2020 Sülfür Uygulaması’ seminerine katılım oldukça yoğun gerçekleşti. Sektörün oyun kurucuları, semineri en tepe yöneticileri ile takip ettiler.

BÜYÜK İLGİ

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) tarafından düzenlenen ‘2020 Sülfür Uygulaması’ seminerine sektör tarafından büyük ilgi gösterildi. KOSDER’in 2020 sülfür uygulamaları semineri Mercure Otel’de yapıldı. Seminere İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İMEAK DTO Meclis Katip Üyesi Serhat Barış Türkmen, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Üyeleri, KOSDER Yönetim Kurulu Üyeleri, İMEAK DTO Gemi Akaryakıt ve İkmal Sağlama Faaliyetleri Komite Başkanı Mustafa Muhtaroğlu, İLKFER Denizcilik kurucu ortağı İlker Meşe, İnce Denizcilik’ten Yaşar Canca başta olmak üzere denizcilik sektörünün önde gelen temsilcileri ve STK başkanları katıldı. Seminer Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Başkanı Hüseyin Kocabaş’ın ‘Hoş geldiniz’ konuşması ile başladı.

KOCABAŞ:DEĞİŞİM VE GELİŞİME AYAK UYDURMALIYIZ

KOSDER olarak eğitim ve bilgilendirme seminerlerine büyük önem verdiklerini dile getiren Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Başkanı Hüseyin Kocabaş, “Dünyada denizcilik sektörü hızla değişiyor ve gelişiyor. Bizim de bu değişime açık olmamız ve değişimi yerinde takip etmemiz gerekiyor. 2020 sülfür uygulaması konusunda çok ciddi bir bilgi eksikliği var. KOSDER olarak amacımız sektörümüze bu bilgileri en yetkin ağızlardan aktarabilmek. Bu seminerdeki bilgileri sizlere yazılı da ulaştırıyor olacağız. KOSDER olarak sektörümüze her zaman hizmet sunmaya çalışıyoruz. Bu seminerin de bizim açımızdan önemi çok büyük. Bizler, bu seminerler ile adete bir bilgi bankası oluşturacağız ve bu bankadan sizlerin faydalanmasını sağlayacağız” dedi.

SALİH ZEKİ ÇAKIR: BEKLE-GÖR POLİTİKASI VAR

Seminerin açılışında bir konuşma yapan KOSDER Kurucu Başkanı ve İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, düşük sülfür uygulaması konusunda birçok çalışma yapıldığını ancak yine de armatörlerin “Bekle gör” politikası uyguladığını söyledi. Çakır, kafaların net olmadığını ve bu alanda net bir bilgi olmadığını da sözlerine ekledi. Kuralların uygulanmasının önemli olduğunun altını çizen Çakır, sürece adapte olmak için sektörün kendini yenilemesi gerektiğini söyledi. Çakır, “Türk denizciliğinin kurallara uyma anlamında bir sıkıntısı yok. Türkiye denizciliği teknik ve ticari olarak dünya çapında kendini ispatlamış durumda. KOSDER olarak bu semineri düzenlememizdeki amaç herkesin sahip olduğu bilgileri bir havuzda toplamak ve bu havuzdaki bilgileri genel geçer hale getirerek sektörün hizmetine sunmak. Bu seminerde asgari bir müşterekte buluşacağız. Seminerin sektörğmüz adına önemli bir kazanç olduğunu düşünüyor ve faydalı buluyorum” dedi. İMEAK DTO Başkanı Çakır son olarak, düşük sülfür uygulaması konusunda birçok çalışma yapıldığını, çok sayıda seminer, çalıştay, sempozyuma imza atıldığını ve sektörün hizmetine sunulduğunu sözlerine ekledi.

PANELİSTLER ÖNEMLİ BİLGİLER VERDİ

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Kalkavan, seminerde konuşulacak konu başlıklarını özetleyerek katılımcıları bilgilendirdi.

MEŞE: 2020 YENİ YAKITLAR İÇİN REHBER

İLKFER Denizcilik kurucu ortağı İlker Meşe de bir sunum yaparak “2020 Yeni Yakıtlar için Rehber” başlıklı kitabın tanıtımını yaptı. Meşe, hazırladığı kitabı aynı zamanda KOSDER’e vereceklerini ve bu sayede isteyen herkesin bu kitaplardan faydalanacağını belirtti. Meşe’nin sunumunda DMX, DMA, DMZ (NEW), yakıtlar gibi çok geniş bir yelpazede bilgi verildi.

CANCA: BİLGİYİ KULLANABİLMEK ÖNEMLİ

İnce Denizcilik’ten Yaşar Canca gerçekleştirdiği sunumda ‘Yakıtta Kükürt’ konusuna değinerek bilgiyi kullanmanın önemli olduğunu ifade etti.

MUHTAROĞLU: 2020’YE DOĞRU YAKIT İKMAL PİYASALARI

Energy Petrol’den Mustafa Muhtaroğlu ‘2020’ye doğru yakıt ikmal piyasaları’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Muhtaroğlu, yakıt ikmal piyasalarındaki son durumu enine boyuna anlattı. Son olarak Muhtaroğlu İstanbul Bunker 2020 adında çok önemli bir kuruluş oluşturduklarını ve bu oluşumu IMEK DTO çatısı altında geliştirerek sürdürecekleri bilgisini de verdi.

AHMET DOĞAN-DENİZHABER

Editör: TE Bilişim