Somali hükümeti, korsanlarla mücadelede Türkiye'den destek istedi 
 
Somali Devlet Bakanı ve Somali heyet başkanı Muhammed Ali İbrahim ''Eğer Türkiye ve diğer ülkeler bize mali yardımda bulunurlarsa, korsanlık sorununu en kısa sürede bitiririz'' dedi. 
 
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) 25. Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Toplantısı kapsamında İstanbul'da bulunan Somali heyet başkanı Muhammed Ali İbrahim, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin uluslararası alanda güçlü bir ülke olduğunu belirten İbrahim, bu nedenle Türkiye'nin, Somali'ye uluslararası mali yardım ve yatırımda öncelik yapabileceğini vurguladı.

-KORSANLIKTA YOKSUL BALIKÇI FAKTÖRÜ-

Somali kıyılarındaki balıkçıların, büyük balıkçı gemilerinin kaçak avlanması nedeniyle yeterli balık avlayamadığını ve bunun kıyı kesimindeki yoksulluğu, açlığı arttırdığını belirten İbrahim, korsanlıkta bunun da önemli bir faktör olduğunu ifade etti.

Yoksul balıkçıların tek başlarına, son derece gelişmiş sürat teknelerine sahip olması ve korsanlık yapmalarının mümkün olmadığını kaydeden İbrahim, kıyı bölgesindeki yoksul insanları uluslararası mafya örgütlerinin kullandığını vurguladı.

Türkiye'nin önderliğinde bir uluslararası mali yardım ve yatırımın sağlanması halinde kendi sahil güvenlik istemini kurarak korsanlığı en kısa sürede bitirebileceklerini anlatan İbrahim, yoksulluğun azalmasının da korsanlıkla mücadelede kalıcı önlem olacağını ifade etti.

-TÜRKİYE'YE YATIRIM DAVETİ-

Türkiye'yi Somali'de yatırım yapmaya çağıran İbrahim, Somali'de zengin okyanus kaynaklarının bulunduğunun altını çizdi.

İbrahim, ''Türkiye'yi, Somali'deki tarım, hayvancılık ve zengin okyanus kaynaklarına yatırım yapmaya davet ediyoruz''dedi.

Geçen yılın tamamında ve bu yılın ilk iki ayında korsanlık açısından en çok olay yaşanan bölge, Aden Körfezi ve Somali'ye yakın denizler oldu. Dünya genelinde 2008 yılının ilk dokuz ayında toplam 199 olay bildirildi. Geçen yılın ilk çeyreğinde merkeze bildirilen korsanlık olayı 53, ikinci çeyrekte 63 oldu, üçüncü çeyrekte bildirilen olay sayısı büyük bir artış göstererek 83'e yükseldi. Aynı yıl 115 yük gemisini korsanlar işgal etti, 31'i kaçırıldı, 23'ü yakıldı. Bu saldırılar sırasında 581 gemici rehin alındı, 9'u kaçırıldı, 9 gemici ise öldürüldü.

-SOMALİ EKONOMİSİ DIŞ YARDIMA MUHTAÇ-

Somali küçük bir endüstriye sahip ülke, daha çok ton balığı ve paket et endüstrisi, tekstil ve şeker, sabun-yağ sanayisine sahip bulunuyor.

Ülkede çıkarılabilen başlıca mineraller; deniz tuzu, kireçtaşı, kumtaşı (kefeki taşı), kil, lületaşı, alçıtaşı, demir, kalay boksit, titanyum ve uranyum.

Ülkenin para birimi, Somali şilini ve Somali ağırlıklı olarak İtalya, İngiltere ve Birleşik Almanya'dan makine, kimyevi maddeler ve diğer tüketim maddeleri alıyor. Dışarıya muz, deri ve boynuz, pamuk, balık, mısır, çekirdek içi ve et satıyor.

İhracatını daha çok Suudi Arabistan ve İtalya'ya yapan Somali'de turizm önemli bir gelir kaynağı.

Ortadoğuya yaptığı ihracat, ihracatının hemen hemen yüzde 70'ine denk geliyor.

Somali bugün için dış yardıma dayanan bir ekonomiden kurtulamadı ve daha çok, ABD, İtalya, Rusya ve Çin gibi devletlerden mali yardımlar elde ediyor.

Demiryolu bulunmayan Somali'de, yaklaşık 17 bin 215 kilometrelik karayolunun ancak yüzde 15'i asfalt. Mogadişu ve Berbera'da iki liman ve dört havalimanı bulunuyor.
 

Editör: TE Bilişim