Dubai hükümetinden İngiliz gazetesine sert tepki

Bir İngiliz gazetesinde çıkan kara para aklama ile ilgili habere Dubaili yetkililer sert tepki gösterdi.

Birleşik Arap Emirlikleri resmi haber ajansı WAM'da yayınlanan habere göre Dubai polis şefi yardımcısı Hamis Matar El Mazeyna, Somalili deniz haydutlarının parasının Dubai yoluyla aklanmadığını söyledi. Independent gazetesi, Somali açıkları ve Afrika boynuzunda rehin alınan gemilerin serbest bırakılması karşılığında haydutlara ödenen büyük miktardaki paraların Dubai ve diğer Körfez ülkelerindeki yandaşlarınca aklandığını iddia etmişti.

Arapça Emarat El Yevm gazetesine açıklamada bulunan El Mazeyna, tüm iddiaların asılsız olduğunu ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) her tür kara para aklama işlemine karşı çok sıkı tedbirler aldığını vurguladı.

Independent, geçen yıl gemi şirketleri tarafından rehin alınan gemiler için haydutlara 80 milyon dolar para ödendiğini yazdı. Gazetenin haberine göre bu paranın bir kısmı Somali'ye ulaşırken milyonlarca dolarlık kısmı BAE ve Ortadoğu'daki diğer bankalardaki hesaplar aracılığıyla aklandı.

El Mazeyna, bölgede sadece BAE'nde kara para aklama suçlarının mahkemeye intikal ettiğini ve bu suçlar hakkında mahkemelerce cezalar verildiğini kaydetti. Polis şefi yardımcısı ayrıca 11 bin doların üzerindeki herhangi bir miktarın kontrole tabi olduğunu ve kaynağının sorulduğunu sözlerine ekledi. Independent haberinde kaynak olarak bir firma müdürü ve kraliyet donanmasında daha önce vazife almış Christopher Ledger'i gösterdi.
 

Editör: TE Bilişim