"Korsanların İstihbarat Merkezi Londra" İddiası 

İspanya'nın Cadena Sar radyosu, Somalili korsanların kaçırdıkları gemileri rastgele belirlemediklerini ve Londra'daki işbirlikçilerinden bilgi aldıklarını iddia etti.

MADRİD – Cedane Sar radyosunun bir askeri istihbarat raporuna dayandırdığı haberde, "İngiltere’nin başkenti Londra’daki kaynakların Somalili korsanların liderlerine uydu telefonu aracılığıyla saldırmaları gereken gemiler hakkında ayrıntı verdiği" ileri sürüldü.
Haberde, Londra’daki işbirlikçilerin gemilerin rotası, kargosu ve milliyeti hakkında bilgi verdikleri iddia edildi.

Cadena Sar’ın haberine göre, askeri istihbarat raporunda, "Somalili korsanların faaliyette olduğu bölgeden geçecek ticari gemilerin değişik uluslararası örgütlere verdikleri bilgiler, korsanların eline geçiyor" denildi.  Radyonun haberinde, bu askeri istihbarat raporunun Avrupalı bir ülkeden alındığı belirtildi, ancak ülke adı verilmedi. Rapora göre kaçırılan Türk Karagöl, Yunan Titan ve İspanyol Felipe Ruano gemileri bu düzenin nasıl işlediğini gösteren en iyi üç örnek. 

KARAGÖL BÖYLE KAÇIRILDI

"Burası Londra - Somalili korsanların gizli istihbarat operasyonlarının başkenti" diye bir haber hazırlayan İngiliz Guardian gazetesi ise Karagöl'ün nasıl kaçırıldığını araştırdı. Guardian'daki haberde şöyle denildi: "Türk denizciler hemen etkisiz hale getirildi ve 5 bin 850 tonluk tanker Somali'deki bir limana çekildi. Geminin sahipleri fidye için pazarlık yaparken gemi bu limanda iki ay boyunca rehin tutuldu. Güvenlik yetkilileri dünyanın gemicilik merkezlerinden biri olan Londra'da çok iyi konumlarda görev alan istihbaratçıların gemiler hakkında inanılmaz ayrıntılı bilgilere ulaşabildiğini söylüyor. Karagöl'ün kaçırılmasında korsanlar, yalnızca geminin planları, kargo, rotasına sahip değildi. Birkaç gün önceden saldırıyı nasıl yapacakları konusunda hazırlık yapma imkanına da sahipti. Türk gemisine düzenlenen saldırı korsanlığın bölgesel olmaktan çıkıp Londra'ya kadar uzanan küresel bir suç ağına dönüştüğünü gösteriyor."

Guardian'a gazatesine konuşan kaçırılan Karagöl gemisinin sahibi Yardımcı Denizcilik şirketinden Haldun Dinçel, korsanların gemiden sık sık Londra'daki bazı numaraları aradıklarını söyledi. Dinçel'e göre görüşmeler korsanların yanlarında getirdiği uydu telefonları aracılığıyla yapılıyor ve korsanların en çok görüştüğü merkezlerden birisi Londra.

Dinçel şöyle konuştu: "Korsanların başındaki kişi her gün Londra, Dubai ve Yemen'den insanlarla görüşüyordu. Bu danışmanların kim olduğu belli değil. Korsanlara bilgi verenler sektörün içinden birileri. Gemiyi tanıyorlardı, kargoyu tanıyorlardı, durulacak limanları, rotayı her şeyi biliyorlardı. İşlerini biliyorlardı."

Denizcilik uzmanlarına göre kaçırılan gemiler için pazarlıkların büyük bir bölümü de Londra üzerinden yapılıyor. Dincel ise korsanların Süveyş Kanalı'nda da adamları olduğuna inanıyor. Dinçel, "Gemi kanalı terk ettiği andan itibaren tüm hareketleri izleniyordu. Pazarlık yapan korsanlar ise ABD'de yıllarca yaşamış olan ve iyi eğitim görmüş kişilerdi" dedi. Somalili korsanların elinde halen 18 gemi bulunuyor.

Editör: TE Bilişim