Los Angeles Times : "Korsanları askeri değil ekonomik çözüm alt eder"

Korsanlığı önlemek için, kıyıda acından ölmemek için bu yolu seçen ümitsiz bir Somalili'nin ölümden korkmayacağını anlamak zorundayız.

Önce şunu söylemek lazım: SEAL (Amerikan donanmasının özel kuvvetleri) bravo, iyi atıştı. Silahlarını Amerikalı rehineye doğrultmuş olan ve kısmen karanlıkta kalan üç korsana aynı anda ateş edip anında öldürmek, hem de bunu karanlıkta, dalgalı bir denizdeki teknenin güvertesinden yapmak gerçekten başarı. Ne var ki, her ne kadar kaptan Richard Phillips'in Somali açıklarında korsanlarla geçirdiği beş günün ardından kurtarılmasına sevinsek de, ABD'nin saldırgan yanıtının korsanlık tehdidini tırmandıracağını ve daha fazla gemi tayfasının hayatını tehlikeye atacağını da görmek zorundayız.

Afrika Boynuzu'nda bir yıldır yaşanan saldırılar geçmiştekilere göre nispeten kansızdı. Genellikle silahsız mürettebat direnmeden teslim olmuş, yakalanan geminin sahipleri kimi zaman milyonlarca dolarlık fidyeler ödemeyi kabul etmişti. Bu durum çarşamba günü korsanların ilk kez ABD bandıralı bir gemiyi ele geçirmesiyle son buldu. Mürettebat direndi ve gemiyi işlemez hale getirdi, korsanlar da kaptanı rehin alarak cankurtaran sandalıyla kaçtılar.

ABD Donanması geldiğinde müzakereciler Phillips için fidye ödemeyi reddetti. Yetkililer bu sert duruşun ve başarılı kurtarma operasyonunun korsanları ABD gemilerine saldırmaktan caydırmasını umuyor. Ama büyük ihtimalle korsanlar bir dahaki sefere daha fazla adam ve daha büyük silahlarla gelecek ve bunları kullanmaya daha istekli olacak. Açık denizde milyonlarca dolar kazanmak ve kıyıda acından ölmek arasında tercih yapmak durumunda kalan ümitsiz bir genç Somalili'nin, ölümden çok da korkacağını sanmıyoruz.

Tayfasını kurtarmak için kendisi teslim olan Phillips'ten tutun da, fidye ödemeyi reddeden müzakerecilere veya donanmaya kaptanın hayatı tehlikede görülürse harekete geçme emri veren Başkan Obama'ya kadar, bu olayda yer alan Amerikalılardan hiçbirinin hatası yok. Ama düello başladı bir kere. Somali'nin en fazla 100 mil açığından geçen her gemi çarpışmaya hazır olsun. Uluslararası toplumun bu sularda denizciliği korumak için daha çok çaba harcamalı, Somali'de hukukun üstünlüğünü yeniden sağlamalı ve korsanlığı bu denli cazip kılan ekonomik koşulları toparlamalı. (Başyazı, 14 Nisan 2009)

Kaynak: Radikal

 

Editör: TE Bilişim