Korsanlara karşı silahlı güvenlik ekibi

Yardımcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Servet Yardımcı, Karagöl tankerinin Somalili korsanlara fidye verilerek kurtarılan gemilerden biri olduğunu hatırlatarak, çoğunlukla Süveyş Kanalı'nı kullanmamaya çalışacaklarını belirtti. Yardımcı, tehlikeli bölgelerde seyir yapılması halinde de gemilerinde silahlı güvenlik ekibi bulundurmayı düşündüklerini söyledi.

Lloyd's List yazarlarından David Osler'e açıklama yapan Servet Yardımcı, geçen kasım ayından bu yana Somalili korsanların elinde olan Karagöl kimyasal tankerinin aynı korsanlık olayına maruz kalmış gemiler gibi ancak fidyenin ödenmesi suretiyle kurtarıldığını belirterek, geminin 14 kişilik mürettebatının kararlaştırılan bir ilk limanda yeni personelle değiştirilerek evlerine dönmelerinin sağlanacağını ve geminin yakıt ve kumanya ihtiyacının giderilmesini takiben 1987 inşa 5,500 dwt'lik geminin onarım için geri geleceğini söyledi.

Geminin Hindistan'a seyrederken korsanların hücumuna maruz kaldığına işaret eden Servet Yardımcı, şöyle devam etti: "Aden Körfezi Somalili korsanların baskısı altında dünya ticaretine bir tehdit teşkil etmektedir. Şükürler olsun ki gemi personelimiz sağlıkla güvene kavuşmuştur. Gemimizi de korsanlardan kurtardık. Artık korsanlık olaylarına karşı çok daha dikkatli olacağız. Süveyş Kanalı'nı pek kullanacağımızı zannetmiyorum. Aynı sorunları bir daha yaşamak istemeyiz. Yine de tehlikeli bölgelerde seyir yapılması kaçınılmaz hale gelecekse gemilerimizde silahlı güvenlik ekibi bulundurmayı da düşünebiliriz. Fakat maruz kaldığımız olay bize çok şeyi öğretti. Bundan sonra hiçbir korsan Karagöl gibi hiçbir gemimizi ele geçiremez."

Konsanların ele geçirdiği gemilerdeki gemiadamı sayısı 201'i buluyor. Korsanlar gemicilerin yaşamlarını tehdit ederek onmilyonlarca dolar fidye almaktalar ve dünya deniz ticaretine ağır zararlar vermekteler. IMB-International Maritime Bureau adına yapılan açıklamada korsanların etkili oldukları sularda artık muhtelif ülkelerin savaş gemilerinin devriye yapmakta oldukları ve gemileri konvoylar halinde bu bölgelerden geçirdikleri hatırlatılarak, korsanlık olaylarında ciddi bir düşüş meydana geldiği ve artık benzer olayların yaşanmasının beklenmediği açıklandı.

 

Editör: TE Bilişim