Korsanlar Fidye Görüşmelerini Bilerek Uzatıyor

Lloyd's List gazetesinde bugün yayınlanan Richard Meade imzalı yazıda, Endonezyalı 11 denizcinin 8 ayı bulan esaretin ardından bugün serbest bırakılmalarının, denizcilik sektöründe fidye görüşmelerinin giderek daha uzadığı yönündeki endişeleri arttırdığı belirtiliyor.

Yazıda, şöyle deniliyor:

" Malezya bayraklı Masindra 7, geminin Malezyalı armatörü Masindra Shipping ile tekneyi Yemen açıklarında geçtiğimiz yılın Aralık ayının 16 sında kaçıran korsan grubu
arasında yapılan fidye görüşmelerinin hafta sonu sonuçlanması ile serbest bırakıldı.

Bugün ayrıca Alman Konyteyner gemisi Hansa Stavanger, henüz doğrulanmamasına rağmen  gemideki 24 mürettebatın 4 ay süren esaretin ardından kurtulabilmeleri için 2,7 Milyon Dolar fidyenin paraşütle gemiye atılmasının ardından serbest bırakıldı.

Güvenlik uzmanları her kaçırılma olayının kendine has gelişmeleri olduğunu söylüyorlarsa da, denizcilik sektöründe yapılan fidye görüşmelerine tanıklık eden kişiler Llolyds List gazetesine birçok kaçırılma olayında korsanların alacakları fidye miktaerını
arttırabilmek için fidye görüşmelerini isteyerek uzattıklarınısöylediler.

Uzmanlara göre, muson mevsimi dolayısıyla Somali bölgesinde korsanlık faaliyetlerinin azalması nedeniyle korsanlar ellerindek mevcut gemilerden daha yksek
fidye alabilmek için uğraş veriyorlar.

"Sadece bu fidye görüşmelerinin içeriğini bilenler bu anlaşmaların neden geciktiğini bilebilir, ama her iki tarafta görüşmeleri yürütenlerin kişilik özelliklerinden kaynaklanan zorluklar da durumda etkili olabilir" fidye görüşmelerine yakınlığı olan bir uzman böyle diyor.

Yine doğrulanmayan bilgilere göre, istenen fidye miktarı her evrede arttı: 2,2 milyon dolardan başlayarak 2,5 milyon dolar ve son olarak da 2,7 milyon dolara çıktı.

Geminin armatörü Leonhardt&Blumberg ise bugün fidye ödendiğine ilişkin bilgileri doğrulamayı reddetti.

Özel bir güvenlik kaynağı, "İşler kesinlikle uzuyor" dedi. "Bunun nedeni kısmen korsanların bu mevsimde kaçıracak gemi bulmakta zorlanmaları"

Somalili korsanların elinde halihazırda 10 gemi ve 167 mürettebat bulunmakta.

Editör: TE Bilişim