BM, Somalili korsanların bu yıl ülke kıyılarındaki eylemlerini artırdığı ve 9 ayda 37 gemiyi ele geçirdiklerini, geçen yıl aynı dönemde bu sayının 33 olduğunu bildirdi.

BM'nin raporunda, Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne göre, Hint Okyanusu'nda birçok ülkenin donanmasının varlığına rağmen, bu sürede Somali açıklarında gemilere 164 saldırı düzenlendiği ve korsanların uyguladığı şiddetin düzeyinin de arttığı belirtildi.

Buna karşılık, denizdeki operasyonların etkinliğinde ilerleme sağlandığı kaydedilen raporda, 11 Ekim 2010 itibarıyla bölgede 18 geminin ve 389 denizcinin rehin tutulduğu bildirildi.

Raporda, aşamalı bir askeri müdahalede bulunma stratejisinin meyvelerini verdiğini, ancak sorunun devam ettiği ifade edilerek, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün verdiği bilgilere ve deniz taşımacılığı sektöründeki yönetim şekline en iyi uyan gemilerin, korsan saldırısına uğrama riskinin diğerlerine göre daha az olduğuna değinildi.

Raporda, Aden Körfezi'nde, önerilen uluslararası geçiş koridorundaki askeri varlığın saldırı sayısının azalmasına katkıda bulunduğu da belirtildi.

Editör: TE Bilişim