Dünyanın en bilindik kanallarından biri olan Korint Kanalı’nın yıllarca kamu kesimi idaresi ile özel idare arasında el değiştirmiş olması, Kanalı tamirat ve iyileştirmeye muhtaç bir hale getirmiştir.
 
Tamir çalışmasının maliyetini incelemek üzere hazırlanan ön fizibilite çalışmasını yürüten danışmanlar, Kanaldan daha büyük yolcu gemilerinin ve konteyner-fider (destek) gemilerinin geçmesine imkan verecek şekilde, Kanalı 25 metre’ye kadar genişletme ve üç katı kadar derinleştirme ihtimalini incelemişlerdir.
 
Şu anda Kanalı devlet kontrolünde işleten şirket idaresi, bu tür bir genişletmenin Yunanistan’a dikkate değer bir ekonomik katkı sağlamanın yanı sıra, Güney- Doğu Avrupa’daki konteyner-fider rotalarını da yeniden şekillendireceğine inanmaktadırlar.
 
Yunanistan anakarası ile Mora Yarımadası arasındaki kıstağı boydan boya, 6,343 metre uzunluğundaki Korint Kanalı şu anda 24.6 metre genişliğinde olup, ortalama 8 metre derinliğindedir ve maksimum 21.9 metre genişliği ve 6.5 metre draftı olan gemilerin geçişine müsaittir. Bugün bazı yolcu gemilerinin boyutlarına gelişi güzel bir bakış bile, mevcut ölçüleriyle Kanaldan geçişte bir zorluk yaşandığını göstermektedir.

Korint Kanalı Şirketinin yetkili müdürü Dimitris Dimitriadis, Eco Finance Research –Th Mavrogeorgis & Partners Ltd isimli danışman firmanın, Kanalı iyileştirme çalışmaları için çeşitli senaryolar üzerinde çalıştığını söylemektedir. Danışmanlar, Kanal’ı tatmin edici bir emniyet seviyesine kadar restore etmenin 360 milyon EUR maliyetinde olacağını hesaplamaktadırlar.

 Bunun, Kanal’dan transit geçişleri % 20 kadar artırıp, her yıl 12,000 transit geçiş düzeyine yükselteceği belirtilmektedir.

 Bununla birlikte danışmanlar, Kanal’ın genişliğini iki katına çıkararak 50 metreye ve derinliğini de 12 metreye kadar artırma planını da ele almaktadırlar. Bu genişleme için tahmin edilen toplam tutarın 570 milyon EUR civarında olacağı; fakat Kanal’dan geçişin bu genişlemeyle birlikte % 83 artacağı belirtilmektedir. Bunun da yıllık 18,300 geçişe ve yıllık gelirlerde % 200 artışa denk geldiği ifade edilmektedir.

Dimitriadis, Korint Kanalı’nın yalnızca bakımdan geçirilmesine karar verilirse bir yıl, genişletme planı yürütülürse en az iki yıl kapatılmak zorunda olduğunu belirtmekte olup, genişletmenin Avrupa’nın Trans-Avrupa Ulaştırma Ağları (Trans-European Transport Networks - TEN-T) projeleri ile uyumlu olacağını ifade etmektedir.

Açılışının 120. yılına yaklaşmakta olan Korint Kanalı’nın genişletme planları için gerekli finansmanı sağlayabilmek üzere, Yunanistan’ın belirsiz ekonomik durumunu göz önüne alan, dikkatli bir planlama yapılması gerektiği belirtiliyor.

(08.02.2013 tarihli TradeWinds gazetesinde yayınlanmış, Deniz Ticaret Odası tarafından çevirisi yapılmıştır.)
Editör: TE Bilişim