Körfez'in Kumu "Ekonomik Değere" Dönüşecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez'den çıkaracağı kumun ne şekilde değerlendirilebileceğini araştırılmaları için iki fakülteyle birden sözleşme imzaladı.

 Bilim adamları, körfez kumunun hem asfalt, beton ve harç olarak inşaat sektöründe kullanılabilirliğine bakacak hem de zirai çalışmalardaki verimliliğini araştıracak. Daha önce yapılan bilimsel araştırmalar, körfez kumunda ağır metal bulunmadığını ortaya koymuştu.

"Yüzülebilir Körfez"

hedefiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin TCDD ortaklığı ile yürüttüğü "İzmir Limanı ve Körfez'i Rehabilitasyon Projesi" kapsamındaki çalışmalarda, Körfez'den çıkan tarama malzemesinde ağır metale rastlanmaması, gözleri bu malzemenin nasıl değerlendireceği konusuna çevirdi. İZSU Genel Müdürlüğü, Körfez'in kuzeyine açılacak sirkülasyon kanalından çıkacak 25 milyon metreküp tarama malzemesinin "ziraat ve inşaat" alanlarında kullanımını araştırmak amacıyla üniversiteler ile proje çalışmalarına başladı.

Tarama malzemesinin inşaat sektöründe kullanılabilirliğinin belirlenmesi amacıyla Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü ile sözleşme imzalandı. Çalışma sonunda, tarama malzemesinin asfalt hammaddesi, dolgu malzemesi, beton ve harç gibi inşaat uygulamalarında nasıl kullanılacağı ortaya çıkacak.

Proje Haziran ayında tamamlanacak.

Yine aynı malzemenin seralar, peyzaj alanları, toprak ıslahı gibi zirai faaliyetlerde doğrudan veya dolaylı kullanılabilirliğini araştırmak amacıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile sözleşme imzalandı. Bu proje de Nisan ayında tamamlanacak.

Projenin sağlayacağı faydalar?

Körfezin güney aksı boyunca açılacak olan navigasyon kanalı ile Körfez'e temiz su girişi artacak. Kuzey aksında oluşturulacak sirkülasyon kanalı da bu bölgedeki akıntı hızlarını arttıracak. Su kalitesi ve biyolojik çeşitlilik iyileştirilirken, İzmir Limanı'nın kapasitesi de artacak ve yeni nesil gemilere hizmet vermeye başlayarak ana liman olma statüsüne kavuşacak. Büyükşehir Belediyesi Körfez için neler yapıyor? Modern tarama gemisi hizmette Körfez'e akan dere ağızlarının temizlenmesi, Körfez'in kuzeyinde bir sirkülasyon kanalı açılması ve Körfez tabanındaki malzemelerin temizlenmesi için 10 milyon liralık yatırımla kazıcı-emici ve destek tipi olmak üzere 2 yeni gemi alındı.

İzmir Körfezi'nde Ragıp Paşa Dalyanı dip kalıntılarının temizlenmesinde kullanılan gemiler, 14 metre derinliği tarayabiliyor ve saatte 800 ton tarama malzemesini 1-2 km uzaklığa atabiliyor. Körfez'e istasyon kuruldu DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile 2011 yılında modelleme projesi imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü; Karaburun, Foça, Konak ve Güzelbahçe kıyılarına "otomatik meteorolojik ölçüm istasyonları" ile deniz tabanına "akıntı ölçüm cihazları" yerleştirdi. Yapılan çalışma, Körfez hakkında bilimsel verilere ulaşılmasını sağlarken, oluşturulan model, kıyı tasarımı ve mühendislik uygulamalarında temel oluşturacak. Dere ağızları temizleniyor Körfez'deki birikimi azaltmak ve su sirkülasyonunu artırmak amacıyla Körfez'in kuzey kıyılarında yer alan ve uzunluğu 7 kilometreye ulaşan Ragıp Paşa Dalyanı'nın deniz yüzeyinde kalan duvarlarının yıkımı 2000 yılında yapıldı. Hem bu yıkım hem de körfezin kuzey kıyılarına boşalan dere ağızlarında yapılan taramalarla Körfez'deki su akıntılarının etkinliği artırıldı.

2010 yılında imzalanan ve devam eden protokol kapsamında DLH'ın tarama gemisi ile bugüne kadar dere ağızları ve Ragıp Paşa Dalyanı'nda olmak üzere 1 milyon metreküpün üzerinde malzeme deniz tabanından çıkarılarak deniz suyunda sirkülasyon artışı sağlandı. Çiğli arıtmanın kapasitesi artıyor İZSU Genel Müdürlüğü, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nde 4. faz arıtma ünitesini yapmak için ihaleye çıktı. İzmir Körfezi'nin hayata dönüşünü sağlayan Büyük Kanal Projesi kapsamında 2000 yılında hizmete giren Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nde halen işletmedeki 3 faz arıtma ünitelerine ek olarak, saniyede 2.5 metreküp atıksu arıtma kapasiteli 4. faz yapımına başlanacak.

Mevcut arıtma tesisine eklenecek bir yeni hatla, halen günde 604 bin 800 metreküp olan arıtma kapasitesi, günde 216 bin metreküp artırılarak 820 bin 800 metreküpe ulaşacak. Arıtmaların çamuru tarım toprağı olacak İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi ile Türkiye'nin en önemli çevre projelerinden birine daha imza attı. 61.5 milyon liraya mal olan tesis Ocak ayında hizmete girdi. Tesis kurutma kapasitesiyle Avrupa'nın en büyük, çamur çürütme ünitesi ile de dünyanın sayılı tesisinden biri oldu.

Çiğli'nin yanı sıra Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa, Güneybatı, Urla, Seferihisar, Ayrancılar-Yazıbaşı, Torbalı, Havza ve Bayındır, Doğanbey-Ürkmez ve Özdere-Gümüldür atıksu arıtma tesislerinde oluşan arıtma çamurları da bertaraf edilecek. Tesiste; diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona ulaşan çamur miktarı yaklaşık 4 kat azaltılarak 220 tona düşürülecek. Ayrıca yüzde 92 oranında kurutulmuş hale getirilen çamurlar "toprak iyileştirici" olarak yeşil alanlarda, arazi rehabilitasyonunda, tarım alanlarında veya ek yakıt olarak çimento fabrikalarında kullanılabilecek. Böylelikle Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında çamur depolama işlemi sona erecek ve bu alanlar rehabilite edilecek. TCDD ile örnek işbirliği TCDD ile İZSU arasında 08.08.2011 tarihinde imzalanan protokol ile İzmir Körfezi'nin ekonomik ve ekolojik ömrünü artırmak için planlanan çalışmalar için ÇED süreçlerinin birleştirilmesi, gerekli izinlerin ortak alınması konusunda işbirliği protokolü imzalandı.

ÇED raporu hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na teslim edildi. ÇED'in onayının ardından çalışmalar başlayacak.

Editör: TE Bilişim