Körfez, limanların işgali altında kaldı

İzmit Körfezi ile ilgili 2011 yılında ortaya koyulan rapordaki çevre kirliliğine karşı çözüm önerileri dikkate alınmadı, 8 yılda Körfez’e yeni limanlar yapılarak çevre kirliliği arttırıldı.
Kocaeli Valiliği’nin 2011 yılında hazırladığı İzmit Körfezi Liman Bölgesi raporunda Körfez limanlarının Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri doğrultusunda önemi ve liman verileri paylaşılmıştı.

Bu rapor hazırlanırken 34 limanı olan Kocaeli’nin şu anda 41 limanı var ve 42’incisi yolda. Raporda dikkat çeken kısım ise limanların doğaya ve çevreye verdiği zarar ile ilgili olan kısım.

Kocaeli Barış Gazetesi’nden Oğuzhan Aktaş’ın haberine göre, raporda geçen kısımda şu ifadeler kullanılmış:

“Elleçlenen dökme ürünlerden oluşabilecek toz emisyonunun engellenmesine yönelik gerekli tedbirlerin alınması, Şehir planları yapılırken, liman yatırımları ve bunların oluşturacağı karayolu yoğunluğunun ve çevresel etkilerinin dikkate alınması, Yeni liman yatırımlarının ileride genişlemeye olanak verecek sahalarda planlanması, Liman ve iskelelerde atık su ve yüzey sularına yönelik altyapının mevcutlarının rehabilite edilmesi, yeni yatırımlarda dikkate alınması, Gürültü kirliliğine neden olabilecek liman ve iskelelerde gerekli tedbirlerin alınması.”

2011 yılından sonraki dönemde ise yeni liman yapımının kontrolsüzce yapıldığı, karayolu yoğunluğuna dikkat edilmediği, daha önce oluşan trafik yoğunluğu ile ilgili çalışmalar yapılmayarak vatandaş mağduriyeti yaratıldığı ortaya çıkıyor.

DENİZHABER

Editör: TE Bilişim