Kopenhag İklim Toplantısından net bir sonuç çıkmadı.

Kopenhag İklim Konferansında Dünya liderlerinin anlaşmaya varamamasından dolayı Denizcilik Endüstrisinin geleceği hakkında açık bir karar çıkmamış olup, küresel beklentiler karşılanmamıştır.

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) ve Denizcilik Endüstrisinin küresel sera gazı salınımlarının azaltılmasındaki rolünün açıklığa kavuşturulamaması da uzmanları belirsizlikte bırakmıştır.

Toplantıdan, katılımcıları hukuki olarak bağlayacak bir netice çıkmamasına rağmen ileride hukuki yaptırımları olacak antlaşma için ileri adımlar atılmıştır. Diğer yandan, Uluslararası Deniz Ticaret Odası’nın (ICS) yorumuna göre anılan toplantıda az da olsa netlik kazanan hususlar mevcuttur. ICS, Kyoto Protokolü’nün ‘Ortak fakat değişik sorumluluklar’ (Common but differentiated responsibilities) ilkesi ile CO2 salınımını azaltmak üzere küresel kurallara olan ihtiyaçların uzlaştırılması hususu netlik kazanmıştır.

IMO’nun Mart 2010’da yapılacak olan Deniz Çevresini Koruma Komitesi Toplantısı’nda [Marine Environment Protection Comitte (MEPC)] daha önce belirlenen sera gazı salınımı azaltma hedeflerine erişme konusunda çalışılacaktır.

IMO’nun gelişmekte olan ülkelerden olan üyeleri, piyasa esaslı önlemlerin denizciliğe nasıl uygulanacağına karar verilmesi için Kopenhag Toplantısı sonrasını beklemekte ısrar etmişlerdir.

IMO Genel Sekreteri Sn. MITROPOULOS, “ Kopenhag Toplantısından çıkan sonuç, gerçek bir ilerleme kaydetmek için IMO’ya daha çok zaman tanımış ve aynı zamanda,  IMO’ya, çabalarını yoğunlaştırmak ve deniz taşımacılığı emisyonlarında birleşik bir indirim sağlayabileceğini ispatlama hususunda artan bir sorumluluk vermiştir”, demiştir

Editör: TE Bilişim