Geçtiğimiz pazar, açık denizlerimizde çevre kirliliği kontrolünün Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan alınıp belediyelere verilmesi için hazırlanan tasarıyı eleştirmiş ve bunun, denizlerimizin idam fermanı olacağını yazmıştım.

Tesadüfe bakın pazartesi günü Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, denizlerimizdeki kirliliğin en büyük nedeninin bizzat belediyeler olduğunu açıkladı.

Bakan'ın açıklamasına göre Türkiye'de 81 belediye'nin 65'i çöplerini vahşi depolama yöntemiyle doğaya bırakıyor ve atık sular arıtılmıyor.

Lütfen bu fotoğrafa iyi bakın.

"Bu işi askerden alıp belediyelere verelim" diye çırpınan siyasi otoritenin başı, bu kuruluşların aslında en büyük çevre kirleticileri olduğunu ifşa ediyor.

Kendi çöpünü, lağımını denize döken belediyeler, bu kafayla açık denize çıkıp tanker, gemi denetleyecek...

Ne tecrübeleri ne adamları ne vasıtaları ne de bakan beyin açıkladığı gibi çevre bilinçleri var.

Ama kalkıp "Bu işi sen yönet" diyorsunuz. Bu işe aklınız yatıyor mu? Sizleri Bakan'ın söyledikleri ile baş başa bırakayım:

"Türkiye'de çok büyük aymazlık yaşanıyor. Karadeniz'de herkes çöpünü denize döksün, kanalizasyonunu denize bağlasın, herkes fabrikasının atığını Ayamama'ya bıraksın ama kimse sesini çıkarmasın. Türkiye'nin 3 bin 225 belediyesi var, belediyelerin yüzde 70'inde atık sular arıtılmaz, çöpler de düzenli depolanmaz."

***

Siz bu satırları okurken ben Türkiye'nin en büyük uluslararası organizasyonuna katılmak üzere yola çıkmış olacağım.
Nakitbahis align="left">
Uluslararası Marmaris Denizcilik Festivali gerçekten de tüm dünya denizcilerinin gözlerini Marmaris'e çevirecek. Bu yıl ilk kez düzenlenmesine rağmen festivale yurtdışından büyük katılım var.

SAVAŞ GEMİSİNDE KONSER
Festival içerik ve görüntü olarak akıllardan çıkmayacak. Cumhurbaşkanımızın katılacağı festivalin en ilginç olaylarından biri Cumhurbaşkanlığı Devlet Senfoni Orkestrası'nın savaş gemisi üzerinde vereceği halka açık konser. Sadece bu olay bile yurtdışında birçok medya kuruluşuna konu olacak... Festivalin güzel taraflarından biri de, hemen herkesin ilgi alanına girecek yoğun bir programa sahip olması. Boat Show, su balesi, yüzme, yat yarışları, dalgıç gösterileri, Rusya Gösteri Grubu şovu, Deniz Kuvvetleri Bandosu konseri, plaj voleybolu, askeri gemiler arası filika yarışları, Polonya Gösteri Grubu ve Bandosu, Uluburun'un Doğu Akdeniz seferine uğurlanması, Yasemin Dalkılıç'ın rekor denemesi ile Teoman, Candan Erçetin, Funda Arar, Kıraç, Safarat ve Özcan Deniz konserleri... Gerçekten de bunların hangisine yetişebileceğimi bilemiyorum. Bildiğim tek şey var; bu festival Marmaris ve denizciliğimiz için gerçekten çok yararlı bir organizasyon. Ve inanıyorum ki, çok kısa sürede dünyanın en prestijli festivallerinden biri olacak. Böyle önemli bir etkinliği sırtlayanların hepsine Allah kolaylık versin. Darısı nice olumlu organizasyonların başına...
(Turgay Noyan, SABAH Gazetesi, 24 Nisan 2005)
Editör: TE Bilişim