Konteynerler bir bir denize düşüyor

Hindistan'ın Mumbai açıklarında çarpışan iki gemiden üç gündür yakıt sızıyor. Tehlike Arap Denizi'nin Mumbai bölgesinde gemi trafiğini durdurdu.

Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısı kadar geniş çaplı olmasa da bir çevre felaketi de Hindistan açıklarında yaşanıyor. Mumbai'nin 5 mil açığında Cumartesi sabahı meydana gelen kazada konteyner gemisi MSC Chitra ile Panama bandıralı kuru yük gemisi Khalija 2 çarpışmıştı.

 MSC Chitra ve Panama bandıralı MV Khalija 2 isimli gemilerden sızan yakıt 3 gündür bölgeyi tehdit ediyor.

Kaza neden oldu?

Mumbai liman yetkilileri, kazanın iki gemi arasında haberleşme sorunundan kaynaklanmış olabileceğini söylüyor. Mumbai Liman Başkanı Raul Asthana; "Kaza soruşturması henüz devam ediyor, ancak gemiler arasında bir haberleşme sorunu olduğu anlaşılıyor" dedi.

İki geminin birbirlerine mevki bildirmek için kullandıkları radyo frekanslarının farklı olduğu ve kazanın bu yüzden meydana gelmiş olabileceği belirtiliyor.

MSC Chitra'da tehlikeli yük var

234 metre uzunluğundaki dev konteyner gemisi MSC Chitra'da toplam 1219 konteyner bulunuyor. Gemi, 70 dereceyi aşan oranda iskeleye yatmış durumda. MSC Chitra'nın güvertesinde içerisinde tehlikeli yük bulunan 31 adet konteyner bulunuyor. Bu konteynerlede parlayıcı maddeler ile birlikte zehirleyici maddeler de bulunuyor. Bu konteynerlerin denize düşmesi halinde daha büyük bir çevre felaketi meydana gelmesinden endişe ediliyor.

Mumbai Liman Başkanı halen 400 ton yakıt ve 100 adet konteynerin denize düşmüş olduğu bilgisini verdi.

Gemilere soruşturma açıldı

Hindistan Çevre Bakanı Jairam Ramesh, Parlamentoda yaptığı konuşmada her iki geminin armatörüne karşı hukuki girişimde bulunduklarını açıkladı.

Deniz trafiği durduruldu

Yan yatan MSC Chitra'nın taşıdığı konteynerlerin bir bir denize düştüğü bildirilirken oluşan tehlikeden dolayı Arap Denizi'nin Mumbai bölgesinde gemi hareketleri durduruldu. Çarpışmanın olduğu bölgede kalın bir yakıt tabakası oluştu. Yetkililer, 33 denizcinin ise kurtarıldığını açıkladı.

MSC Chitra

MSC Chitra

MSC Chitra

MSC Chitra

MSC Chitra

MSC Chitra

MSC Chitra

MSC Chitra

MSC Chitra

MSC Chitra

MSC Chitra

MSC Chitra

MSC Chitra

MSC Chitra

MSC Chitra

Editör: TE Bilişim