Gemi Konteynerleri Kontrol Edilmiyor, Silah Kaçakçılığı Kolaylaştı

Büyük miktarlarda yüklerin taşınmasında kullanılan konteynerlerin gerekli şekilde kontrol edilmediği ve bu nedenle silah kaçakçılarının eskiye göre daha kolay yapıldığı bildirildi.

Stockholm merkezli Barış Araştırmaları Enstitüsü Sipri, konuyla ilgili yayınladığı bir raporunda silah kaçakçılığının büyük kısmının gemi konteynerleriyle yapıldığını duyurdu. Uluslararası ticarette dolaşan konteynerlerin sadece yüzde 2'sinin kontrol edilebildiğini belirten kurum, bunun kaçakçılara büyük kolaylık sağladığını kaydetti.

Alman n-tv televizyon kanalının internet sitesinde yer alan bir habere göre araştırmayı yapan uzmanlarda Hugh Griffiths, "Silah kaçakçılığı bu nedenle eskiye göre daha sorunsuz bir şekilde yürüyor." şeklinde konuştu.

Alman gemicilerin konteynerlerinin yüzde 19,5'i kontrol edilebilirken, Yunanistan'ın yüzde 10,6'sı Amerika'nın ise yüzde 7,8'i gümrük ve polis denetiminden geçiyor. Sipri uzmanlarına göre silah kaçakçılığının büyük kısmı da Avrupa Birliği, OECD ve NATO ülkelerinden yapılıyor.

Somali açıklarında korsanlarla mücadele eden uluslararası kurumların ve ülkelerin kendi konteynerlerini kontrol etmelerinin çatışmaların önlenmesinde daha etkili olacağını belirten Griffiths, "Hiç kimse bu konuda sorumluğu üstlenmiyor ve kaçakçılar elini kolunu sallayarak iş yapıyor." şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim