Konteyner marketi gemicileri de ürkütüyor

Denize indirilen her gemi, denizciler için bir umut, laid up yapılanlar ise bir hüzün yaratıyor. Denizcilikte mevsimsel düşüşün yaşandığı yaz aylarında laid up yapılacak gemi sayısının daha da artmasından korkuluyor.

Aşırı sipariş defterine rağmen denize indirilen gemi sayısı ‘laid up’ yapılanların sayısını geçmiyor. Buna hurdaya çıkan gemiler de eklendiğinde gemicilerin kabusu daha da büyüyor. Krizin gemi işletmelerine tek olumlu etkisi hiç şüphesiz gemiadamı bulma sıkıntısını gidermiş olmasıdır.

Yüzlerce gemi sadece birkaç gemiadamıyla boşta faaliyetsiz bekletiliyor. Tersanelerden teslim alacakları gemileri erteleyebildikleri kadar ötelemeye çalışan armatörler, yaşlı gemileri de uygun fiyat bulunca hurdaya satıyor. Bunlar yetmezmiş gibi, navlunlar geminin işletme maliyetini karşılamayınca, filosundaki bazı gemileri laid up yapıyor. Dünya denizcilik sektöründe olduğu gibi Türkiye'de de gemilerin boşta bekletilmesiyle binlerce gemiadamı işsiz kalıyor. Kriz öncesinde personel bulmakta zorlandıkları için yukarı çekilen gemiadamı maaşları, navlunların işletme maliyetlerini karşılamaması nedeniyle tekrar aşağı çekildi.

Denizcilikte mevsimsel düşüşün yaşandığı yaz aylarında laid yapılacak gemi sayısının daha da artmasından korkuluyor.

Konteyner kabusu tetikliyor

Geçen ay hafif hareketlenmeler gören dökme kuru yük piyasasında laid up yapılan gemilerin bir kısmı yük bulmayı başardı. Ancak konteyner filosunda boşa çıkan gemi sayısı artmaya devam ediyor. AXS-Alphaliner verilerine gore 30 Mart itibariyle, 1,42 milyon TEU taşıma kapasitesine sahip 485 gemi boşa çekilerek bağlandı. Bu rakam mevcut konteyner filosunun % 11.3’ünü oluşturuyor.

Dünya Ticaret Örgütü, küresel ticaretin bu yıl içinde % 9 düşmesini bekliyor. Diğer yandan Ocaktan bu yana konteyner filosuna 300 bin TEU kapasiteli 80 gemi girişi oldu. Yılın ilk üç ayında ise 65 bin TEU kapasiteli 37 gemi çıkışı oldu. Sadece yılın ilk üç ayında konteyner filosu % 2 büyüdü.

İsrail gemiadamları birliği başkanı Avi Levy’de geçen hafta yaptığı açıklama da ’laid up’lara dikkat çekti. Bu açıklama ise Sami Ofer’in şirketi ZIM’in 10 konteyner gemisini da laid up yapmasının ardından geldi. ZIM, Filipinlerde boşa çektiği 4.000 – 4.500 TEU kapasiteli 10 gemisini yaklaşık 6ay boyunca çalıştırmayı düşünmüyor. Bunun nedeni ise konteyner marketinde kısa vadede bir iyileşme sinyali olmaması.

Kızların en güzeli, ama talibi çıkmaz

Daewoo Tersanesi geçen ay yaralı konteyner marketine dev bir gemi daha hediye etti. Son teknolojik dizaynla inşa edilen gemi bir mühendislik harikası. MSC’nin filosuna katılan 14 bin TEU taşıma kapasitesine sahip MSC Danit’in boyu 365,5 metre, eni 51,2 metre ve yüksekliği de 29,9 metre. Geminin seyir hızı ise 25 knot. Bu gemi bir futbol sahasından üç kat daha uzun. 20’lik 14 bin konteyner taşıyabilen gemi Busan Limanı’nda günlük elleçlenen konteynerlerin yarısını taşıyacak kapasiteye sahip.

Editör: TE Bilişim