Los Angeles ve Long Beach limanlarında trafiğin hafiflediğine dair çıkan haberlere rağmen, küresel konteyner limanı tıkanıklığı hızla kötüleşiyor.

Lojistik devi Kuehne+Nagel'e ait dijital platform Seaexplorer tarafından açıklanan bilgiye göre yoğun limanların bekleme alanlarında toplam teu bekleme süresinin 12.32 milyon TEU/gün olarak gerçekleştiği belirtildi. Pandemi öncesi koşullarda ise bekleme süresi 1m teu/günden az gerçekleşmekteydi. Yoğun limanlar arasında Los Angeles, Long Beach, Seattle, Vancouver, Prince Rupert, Oakland, New York, Savannah, Hong Kong, Shenzhen, Şangay, Ningbo, Rotterdam ve Antwerp yer alıyor.

Tünelin ucunda ışık yok

Kuehne+Nagel deniz lojistiğinden sorumlu başkan yardımcısı Otto Schact, "Tünelin ucunda ışık yok" yorumunu yaparak ABD'nin doğu kıyısındaki ağır yıkanıklığa dikkat çekerek sadece Charleston'da bekleyen 30'dan fazla gemi olduğunu açıkladı.

Linerlytica konteyner analistlerinin yaptığı açıklamada; “Ocak ayının sonundan bu yana Los Angeles/Long Beach limanındaki gemi kuyruklarının azalmasına rağmen ABD genelinde liman tıkanıklığında bir azalma yok. Aralık ayından bu yana Asya'dan Pasifik ötesi kapasitenin LA/LB'den diğer ABD limanlarına kaydırılması, diğer ABD limanlarında bekleyen toplam gemi kapasitesini 1 milyon teu'nun üzerine çıkardı ve Asya'dan gemi kalkışları hızla devam ederken, önümüzdeki haftalarda tıkanmada herhangi bir iyileşme beklenmiyor.'' ifadeleri yer aldı.

Kore merkezli deniz taşımacılığı devi HMM'den alınan verilere göre, hem Avrupa'da hem de Kuzey Amerika'da yüksek seviyelerde liman tıkanıklığının devam ettiği ve küresel gemi kapasitesinin %12,4'ünün kullanılamaz hale geldiği belirtiliyor. Danimarka merkezli tedarik zinciri araştırma şirketi Sea-Intelligence, Mart ve Nisan aylarında Asya'dan Kuzey Amerika'ya kargo teslim etmesi planlanan gemi sayısındaki artışın liman tıkanıklığını artıracağını öngördü. Ayrıca, daha fazla gemi limanlara uğrak yaptıkça bekleyen küçük gemilerin sayısının artacağı belirtiliyor. Öyle ki rıhtıma varma ve yanaşma zamanı hesaba katıldığında, iki 5.000 teu gemiyi idare etmek, 10.000 teu'luk bir gemiyi idare etmekten daha az verimli olacağı öngörülüyor.

Editör: TE Bilişim