Konteyner armatörlerinden kriz ayarı

Dünya ticaretindeki durgunluktan dolayı bazı servislerini durdurarak ve birçok gemisini laid up yapmak zorunda kalan uluslararası konteyner operatörleri ayakta durmak için nisan ayında Asya-Avrupa rotasındaki navlunlarda zam yapacaklarını duyurdu.

Uzakdoğu – Avrupa hattında servis veren konteyner operatörleri, ana hatları kaybetmemek için neredeyse sıfır navluna taşımacılık yapıyor. Navlunlarda gelinen seviye ve taşınan yük miktarı gemilerin işletme maliyetini dahi karşılamıyor.

Mevcut navlunlarla konteyner armatörlerinin ayakta kalamayacağına ve zammın kaçınılmaz olduğunu söyleyen  CMA CGM’a rakiplerinden de destek geldi.

MOL, Asya – Avrupa servislerinde 1 Nisandan itibaren 20’lik konteyner (TEU) başına 300 dolar zam yapacağını duyurdu.  Şirket ayrıca haziran ve ağustosta da aynı oranlarda zam yapacağını bildirdi.
Hapag-Lloyd ise zam oranını yüksek tutarak aynı rotada TEU başına bin dolarlık zam yapacağını açıkladı.

MISC, konteyner başına 150 dolarlık artış öngörürken, APL, konteyner başına 175 dolar, Evergreen ise 300 dolarlık zam belirledi.

Konteyner limanları düşüşü doğruluyor

Dünya konteyner trafiğindeki düşüş dünyanın en büyük konteyner limanlarındaki elleçleme rakamlarına da yansıdı. Dünyanın en büyük konteyner terminallerinden biri olan Los Angeles’in konteyner trafiğinde de ciddi düşüşler oldu. Ocakta % 10 düşüş yaşayan liman, şubatı % 32.6 oranında düşüşle kapattı. Amerika’nın konteyner trafiğinde bir önceki yıla oranla yılın ilk iki ayında ortalama % 35 düşüş olduğu belirtiliyor  

Uzakdoğu konteyner limanlarının ocak ayındaki elleçleme rakamları da Amerika’dan farksız değil. 2008 yılı süresince 126 milyon TEU konteyner elleçleyen Çin’in krizin olmamsı durumunda 150 milyon TEU’yu geçmesi bekleniyordu. Geçen yılın son çeyreğinde konteyner trafiğindeki düşüş yeni yılda da devam etti. Yılın ilk ayında Çin limanlarında 9 milyon TEU konteyner elleçlendi. Bir önceki yıla göre % 14 düşüş yaşayan Çin limanları geçen yıl ocakta 10,24 milyon TEU konteyner elleçlemişti.

Dünyanın en büyük konteyner limanı Singapur, bir önceki yılın ocak ayına göre % 19.6 düşüş yaşayarak 1,97 milyon TEU konteyner elleçledi. Hong Kong limanı ise 23.2 % düşüşle 1,62 milyon TEU konteyner elleçledi.

 

Editör: TE Bilişim