‘Kolay Bayrak Filosu’ 12 Milyon dwt’ye Ulaştı
2002 yılında sadece 1.5 milyon dwt olan Türk armatörlerine ait yabancı bayrak filo kapasitesi Ocak 2011’de 11,9 milyon dwt’ye ulaştı.

Türk armatörlerin ‘kolay bayrak filosu’ 12 milyon dwt’ye ulaştı
2002 yılında sadece 1.5 milyon dwt olan Türk armatörlerine ait yabancı bayrak filo kapasitesi Ocak 2011’de 11,9 milyon dwt’ye ulaştı.
DTO tarafından SSMR yayınlarından yararlanılarak hazırlanan sektör raporu, Türk armatörlerine ait yabancı bayrak deniz ticaret filosunun hızlı büyümesini gözler önüne seriyor. 1998 yılında Türk armatörlerinin kontrolündeki filo 8,7 milyon dwt olup, bunun % 95,82’si Türk bayraklı, % 4,18’i ise yabancı bayraktaki gemilerden oluşuyordu.
2011 yılı başı itibariyle ibrenin ters döndüğü görülüyor; Türk armatörlerinin 1000 grt ve üzerindeki gemileri dikkate alındığında, filonun % 39,7’si Türk bayrağında, % 60,3’ü ise yabancı bayrakta yer alıyor. 1998 yılında 8,7 milyon dwt olan Türk ve yabancı bayraktaki gemilerin tonajı 2010 yılı başı itibariyle 17.2 milyon dwt idi.
Yabancı bayraktaki filo son bir yılda yaklaşık 2.5 milyon dwt büyüme gösterdi ve 19,6 milyon dwt’ye ulaştı. 1 Ocak 2011 itibariyle 1000 grt ve üzerindeki gemilerde Türk armatörlerinin yabancı bayraklı gemileri ile Türk bayraklı gemilerinin 2009 yılına göre artışı % 14,3 olarak gerçekleşti.
Filonun % 70’i kolay bayrak’ta
ISL’in 1 Ocak 2011 itibariyle 1000 grt ve üzerindeki filo araştırmasında Türk bayraklı gemiler 7,8 milyon dwt, Türk armatörlerinin yabancı bayraklı gemi tonajı ise 11,9 milyon dwt olarak yer alıyor.
Türkiye’ye komşu ülkelerin ulusal bayraklarına ilaveten yabancı bayrak altında çalışan gemileri de eklendiğinde ve 1000 grt ve üzerindeki gemileri kapsayacak şekilde yapılan sıralamada Yunanistan 202 milyon dwt ile 1. sırada, İtalya 22 milyon dwt ile 14. sırada, Rusya 18 milyon dwt ile 16. sırada ve İran 12 milyon dwt ile 19. sırada yer alıyor.
Dünyanın kolay bayrakta en fazla filoya sahip otuz ülkenin dağılımı incelendiğinde ise 30 ülkenin dwt olarak % 29,7’si milli bayraklarında, % 70.3’ü ise yabancı bayrak altında çalıştığı görülüyor.
Dünyanın açık sicil bayrakları en fazla filoya sahip 30 ülkenin dağılımı tablosunda 1 Ocak 2011 itibariyle ulusal ve yabancı bayraktaki gemilerinde Yunanistan’ın 1’inci, Japonya’nın 2’inci, Almanya’nın 3‘üncü olduğu sıralamada Türkiye 15. sırada yer alıyor. 2010 yılında Türkiye’nın yabancı bayraktaki gemi oranı % 57.9’dan % 2.4 artışla 2011’de % 60,3’e yükselmiş oldu.
Filo bir yılda % 9.4 büyüdü
Dünya deniz ticaret filosundan ilk 25 ülkesinin dwt itibariyle yıllık değişim yüzdeleri grafiğinde en fazla artış Marshall Adaları bayraklı gemi tonajında (% 26,1), en fazla düşüş ise Norveç bayraklı gemilerde (% 6) meydana gelirken Türk bayraklı gemi tonajında ise 2010 yılına oranla 2011 yılında % 9.4’lük bir artış oldu.
Türkiye’nin komşuları arasında birinci sırada Yunanistan, ikinci sırada Güney Kıbrıs ve üçüncü sırada ise Türkiye yer alıyor. Türkiye’ye komşu ülkelerin ulusal bayraklarına ilaveten yabancı bayrak altında çalışan gemileri de eklendiğinde ve 1000 grt ve üzerindeki gemileri kapsayacak şekilde yapılan sıralamada ise Yunanistan 202 milyon dwt, Rusya 18 milyon dwt ve İran 12 milyon dwt ile yer alıyor. Türk armatörleri milli ve yabancı bayrakta kontrol ettiği kontrol ettiği 19,6 milyon dwt’lik filo kapasitesiyle dünya sıralamasında, 15. sırada yer alıyor.
İmsak | 04:29 | ||
Güneş | 06:06 | ||
Öğle | 13:14 | ||
İkindi | 17:03 | ||
Akşam | 20:11 | ||
Yatsı | 21:41 |
armator vergıden kacar....
armator 2000 dolara yb da azerı calıstırır.
3000 grt de turk denızcı caılısır 3100 grt oldumu işi yapamaz.
www.refikakdogan.com
ve bu sicilde de vergi yoktur zaten
agzınızda vergi heryerde de yazıyorsunuz ??
sanırım siz uzun yıllar denizden ayrı kalmışsınız. Lutfen buralarda daha fazla yazmayın, çünki yazdıklarınız, birtakım kesimleri tetikliyor. Çünki yazdıklarınız doğru değil.
Bırakın artık sahte kahramanlıkları. Bakın dünya da devletler birleşiyor, büyük olaylar oluyor, bunların nedeni ise sadece ekonimi biliyormusunuz.
hatırlamanız gerekir ki, 2. sicilde zaten vergi yok. fakat bu 2. sicil tamamen yalnışdir. Neden mi ? Bakın;
2 sicil derken, önlem gemilerin yabancı bayrağa kaçışı engellemekti. Ama bizler denizci toplum olmadığımızdan bunuda beceremedik. Yani ben gemime 2. sicil yapacağım, ama Türk personel çalıştıracağım, ve ssk yapacağım. veya her ay bir dolu beyanname verceğim. Neden ???
Unutmamak gerekir ki, Türk gemi adamı dünyada ki en problemli denzi adamıdır. O yüzden bizler Türk personel çalıştırmak istemiyoruz. Bu kadar açık söylüyorum, bakın tekrar ediyorum "bizler Türk mürettebat ile çalışmak istemiyoruz" bunun nedeni ise yine Türk personelin kendisidir. Bu insanlarda her numara vardır. Yabancı dediğiniz personel sorunsuz çalışırken ben neden uğraşayım bu insanlarla.????
2. sicilde artık bitmiştir. sadece vargi değil sorun, 2. sicilde ben eğer yabancı çalıştıramıyorsam neden 2.sicili kullanayım.
bakın siz konuşurken farkında olmadan ekonomiden konuşuyorsunz ve bana da diyorsun ki, " sensorunlu adamları çalıştır, çok vergi ver, bu ortamda zaten bunları da ödeyeme, gemicide çıksın bu sayfalarda kahramanlık yapsın (kapalı kapılar arkasından küfürler etsin) ssk 2 sicil gemimde ki adamdan dolayı bana soruşturma açsın ve ben bu yükün altında ezileyim, iflas edeyim, ÖYLEMİ SAYIN REFİK AKDOĞAN.
Yani sen diyorsun ki; " sen batabilirsin bana ne, ama sen yukarda belirttiklerimin hepsini öde. sonra batarsan bat"
hadi canım sende, gülerler adama, sakın bir daha bu şekilde komik şeyler yazma, biz sizi herzaman Sn Refik Hoca diye hatırlayalım.
saglıklı uzun ömürler dilerim.
kpt K.B
Acı ama gerçek.
Bu işler surelerle dualarla olmuyor.
Bütün dünyada denizcilik yabancı bayrakta yapılmaktadır.
Avrupalı armatörlerin çok ama çok azı ulusal bayraklarında gemi tutar. Tutuyorsa da bazı özel sebepleri vardır. Misal, gemisi devletin ya da ordunun malını taşıyordur.
Bu ve bunun gibi sebepler dışında kimse kendi ülkesinin bayrağında gemi tutmaz.
Misal, Amerika'lı armatörler içinde Amerikan bayrağı çekenler sadece gemileri ile Amerikan ordusunun/devletinin yükünü taşıyanlardır. Bu gemiler ve armatörleri özel işler yaparlar ve piyasada olmayan, dudak uçuklatacak navlunlara iş yaparlar. Yerine göre senede sadece 3 sefer yaparlar. Ama navlunları çok karlıdır. Bunun dışında Amerikan bayrağının ağır şartlarına ve vergisilerine katlanmazlar.
Aynı benzer durum yavaş yavaş Türk bayrağı içinde geçerli olmaya başlamıştır.
Bir de üstüna Türk devletinin Türk bayrağındaki gemilere çıkardığı ekstra zor şartlar vadır.
Unutmayın, denizcilik uluslararası bir sektördür. Rekabet diğer milletlerle yapılır. Yabancı armatörler, gemilerinde Ukraynalı, Endonezyalı, Hintli vs vs çalıştırıp az maaş ödüyorsa, biz Türkler de bu yabancı armatörlerle rekabet edeceksek, piayasaya uyup yabancı (ucuz) personel çalıştırmak zorundayız.
Yabacı armatörler gemilerini başka kolay bayraklarda çalıştırıyolarsa ve bunların avantajlarından yararlanıyolarsa, biz de piyasanın şartlarında uyup, rekabet edebilmek için yabancı bayrağa geçmeliyiz.
Denizcilik de en nihayetinde bir ticarettir.
Ticaret duayla, sureyle, vatan millet edebiyatıyla olmaz.
Türk bayrağı çektin diye vatansever olmazsın, çekmedin diye de vatana ihanet etmiş olmazsın.
Vatanını seven, iş yapar, ülkesine döviz kazandırır, para getirir.
Benim 2 adet 3600-5000 dwt gemimin geçen yıl ki cirosu 5 milyon dolar civarındadır. Ne yazık ki bu paranın içinde neredeyse hiç kar yoktur. Ama unutmayın ki bu para Türk bankalarına gelmiş, Türk yakıtçısına, tersanecisine, kumanyacısına, hırdavatçısına, klasına, surveyine, vs vs vs liste uzar, HARCANMIŞTIR.
Memlekete hizmet böyle olur.
Bayrak çekmekle olmaz.
Bayrağını çok seven, evine işine asar. Ben de asıyorum zaten. Ülkem için de canımı veririm. Ama ticaret ayrı meseledir.
Burda bilip bilmeyenlerin sığ yorumlarını gördükçe insan sinirleniyor.
İşin kötü yanı, üstte anlattığım gerçekleri bilmeyen insanlar, gemileri yabancı bayrakta olan armatörleri bi süre sonra vatan haini olarak görmeye başlayacak.
Denizhaber'i bu önemli konuda doğru ve yararlı kamuoyu oluştuyrmaya davet ederim.
Saygılar.
Bir armatör ( hem de vatansever )
Karsilastirin bakalim Türk gemi adamimi ucuza geliyor yoksa bahsettiginiz kalitedeki yabanci gemi adami mi?
UYBM Hakan Tanriyar
Çok olumlu olmuş, sektörden çeşitli insan haber sayesinde armatörlerin durumunu okuma şansını yakalamıştı.
Malum, söz uçar yazı kalır.
Bu sefer de, aşağıdaki linkte bulunan haberinizin altındaki ''Bu işler surelerle, dualarla olmuyor'' başlıklı yorum yazımızı haber olarak yayınlamanızı rica ederiz.
Umuyoruz hem sektörün özel tarafına hem de devlet/kamu tarafına fikir açısından önemli kaykılar sağlayabilecektir.
http://www.denizhaber.com/HABER/26387/1/
iyi çalışmalar, selamlar.