KKTC'nın Gemi Seferleri Korkuttu

Lübnan'ın Trablusşam ve Suriye'nin Lazkiye limanlarından KKTC'nin Gazimağusa limanına başlatılan gemi seferlerinden rahatsız olan Kıbrıs Rum yönetimi, seferlerin engellenmesi için iki ülke nezdinde girişimlerde bulunuyor.

Rum Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Lübnan'da temaslarda bulunurken, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas da iki günlük ziyaret için yarın Suriye'nin başkenti Şam'a gidecek.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın daveti üzerine Şam'a gidecek olan Hristofyas'ın Suriye temaslarında gündemin üst sıralarında Lazkiye-Gazimağusa gemi seferleri bulunuyor.

Hristofyas'ın Şam temasları sırasında ayrıca, iki ülke arasında kültür, spor, tarım, çevre, sosyal güvenlik ve telekomünikasyon alanlarında birtakım anlaşmalar imzalanacak. Hristofyas ile Esad arasında yapılacak görüşmede ise iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da derinleştirilmesi yöntemleri ile AB-Suriye ilişkileri de ele alınacak.

Hristofyas'a Şam ziyaretinde eşi Elsi Hristofyas, Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ve Ulaştırma Bakanı Nikos Nikolaidis ile kalabalık bir iş adamı heyeti eşlik edecek.

Rum Meclis Başkanı Marios Karoyan'ın da bir süre sonra Şam'a gitmesi bekleniyor.

Bu arada Girne'ye bağlı Dikmen köyünde 29 Ağustos 1946'da doğan Hristofyas, bugün 63'üncü yaşına girdi

LÜBNAN NEZDİNDE GİRİŞİMLER

Kıbrıs Rum yönetimi, KKTC ile Lübnan arasında başlayan gemi seferlerini görüşmek üzere Lübnan'a da bir heyet gönderdi.

Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Nikos Emiliyu ve Rum Dışişleri Bakanlığı Bürosu Müdürü Kornilios Korniliu, gemi seferleri konusunda Lübnan'da temaslarda bulundu.

Rum basınına göre, Lübnan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı tarafından kabul edilen Rum yetkililere, "Kuzey Kıbrıs ile Lübnan arasında doğrudan bağlantı bulunmadığı, gemi seferlerinin başlangıç noktasının Lazkiye olduğu" yanıtı verildi.

Rum basınında, Lübnan tarafından yapılan açıklamaların Rum Dışişleri Bakanlığını memnun etmediği ve aynı zamanda Rum tarafını, "konuyla ilgili daha fazla baskı yapılması olanağından mahrum bıraktığı" görüşlerine yer verildi. Haberlerde, Lübnan'ın diplomatik açıklamalarının, Rum tarafının gemi seferleriyle ilgili girişiminin "sesini kestiği" yorumu yapıldı.

SEFERLER 24 AĞUSTOSTA BAŞLADI

24 Ağustosta başlayan seferler, Gazimağusa-Lazkiye-Lübnan limanları arasında yapılıyor.

Haftada bir gün yapılan seferlerde, pazartesi günleri Gazimağusa'dan kalkan gemi, önce Suriye'nin Lazkiye limanına, ardından Lübnan'ın Trablusşam limanına uğruyor.

Gemi, perşembe günleri Trablusşam'dan kalkıyor, Lazkiye'den sonra Gazimağusa limanına dönüyor.

Gazimağusa'dan Lazkiye'ye gidiş-dönüş ücreti 130 dolar; Gazimağusa'dan Lübnan'a gidiş dönüş ücreti ise 155 dolar.

Suriye, seyahatlerde KKTC pasaportunu tanırken, Lübnan sadece Türkiye Cumhuriyeti ve "Kıbrıs Cumhuriyeti" pasaportunu kabul ediyor. Vizeler, giriş kapısında veriliyor.

 

Editör: TE Bilişim