KKTC'den Türk şirketlerine doğalgaz arama çağrısı

Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki deniz bölgesinde 300 milyar metreküplük doğalgaz rezervi bulunması Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) de harekete geçirdi. KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun, daha önce arama izni verilen Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) aramalara başlamasını, Türk enerji şirketlerinin de bu konuda etkin olmasını istedi.

Rum yönetiminin Amerikan petrol şirketi Noble Enerji'nin girişimleriyle bulduğu doğalgaz rezervi, Kıbrıs adasının 200 kilometre güneyinde. 300 milyar metreküplük rezervin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin 100 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek zenginlikte olduğu açıklanmıştı.

Bu girişimlere karşı Türkiye de geçen yıl Akdeniz'de Türk karasuları dışında yer alan bazı bölgelerde petrol arama kararı aldı. Buna göre Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO), bakanlar kurulu kararıyla söz konusu bölge için 1 yıllık sismik araştırma ve arama hakkı tanındı. TPAO, Muğla ve Antalya'nın güneyinde yer alan ve Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kendilerine ait olduğunu iddia ettiği 4 bölgede petrol arayacak. İzin kapsamında tek başına arama yapılabileceği gibi uluslararası ihaleye de çıkılabilecek.
 
Rezervler kimsenin tekelinde değil

KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun, son gelişmeleri değerlendirirken Türk şirketlerine de çağrıda bulundu. Atun, şunları söyledi:

"KKTC'nin münhasır ekonomik alanında enerji kaynaklarına ilişkin araştırmalar yapmak ve bu araştırmalardan istifade etmek KKTC'nin veya işbirliği yaptığı ülkenin hakkıdır. Bu bölgede araştırma hakkı bize ait olduğundan daha önceleri TPAO'ya araştırma yapma yönünde verilmiş izinler vardır. Bunları KKTC ve Türkiye arasındaki yapılan anlaşmalar çerçevesinde değerlendireceğiz."

Diğer Türk firmalarına da bu vesile ile çağrıda bulunmak istediğini beliren Atun, "Akdeniz'in rezervleri kimsenin tekelinde değildir. Demek ki böyle bir kaynak var. Ortaya çıkartılması için diğer Türk firmalarının da bu konuda etkin olmasını istiyoruz" dedi.

 

Editör: TE Bilişim