Kıbrıs turizmine büyük destek 
 
Türkiye, KKTC’yi Doğu Akdeniz’in “Rivierası” yapmak için kesenin ağzını açtı.

Türkiye Hükümeti, 2003 yılında turizm merkezi olarak tahsisleri yapılan Bafra Bölgesi’nde yer almasına rağmen yatırımlarını tamamlayamayan Türk turizmciler için yeni bir teşvik paketi hazırladı.

300 Milyon TL’lik yeni paket çerçevesinde Kalkınma Bankası, kredi faiz oranlarını yüzde 17’den 11’e düşürecek, vadeleri de uzatacak.

Yeni paketle, bölgedeki yatak kapasitesinin 15 bine çıkarılması planlanıyor. Otellerin en geç 2011’de bitirilmesi planlanıyor.

Yeni paketin koordinasyonunu ise, Kıbrıs’tan sorumlu Bakan Cemil Çiçek’e bağlı olarak fiilen Türkiye’nin “Kıbrıs Müsteşarı” gibi çalışacak olan eski DPT Müsteşar Vekili Halil İbrahim Akça yapacak.

KKTC’nin Karpaz bölgesinde bulunan Bafra Turizm Yatırım Bölgesi’ni “turizm merkezi” yapmak için ilk çalışmalar 2003 yılında başlamıştı. 2003’te 13 parsel üzerinde 15 bin yatak kapasiteli tahsisler yapılmış ve 2007 yılına kadar bitirilmesi kararlaştırılmıştı. 13 yatırımcının ilgi gösterdiği bu bölgede sadece Kaya Artemis Oteli faaliyete geçerken, 4 otelin ise inşaatı sürüyor. Diğerleri ise işlemlerine yeni başlıyor.

Bafra Turizm Bölgesi’nde Koçoğlu Turizm (yatırım aşamasında), Limak (yatırım aşamasında), Göçay A.Ş (yatırım aşamasında), Kaya Holding (işletmede) Eksen (yatırıma başlanmadı), Yayöz (yatırıma başlanmadı), Şimşekler A.Ş (yatırıma başlanmadı), Ada Kıbrıs A.Ş (yatırıma başlanmadı), Sunny Walley (yatırıma başlanmadı), Bilgili Turizm (yatırıma başlanmadı), Güral Porselen (yatırıma başlanmadı) ve Akfen (yatırıma başlanmadı) tahsislerden yararlanmıştı.

Planlanan turizm bölgesinde, oteller yanında, golf sahası, deniz suyu arıtma tesisi, marina da yer alacak. Boğaz bölgesindeki yatırımlarla birlikte Bafra önemli bir turizm alanı olacak.

Bölgeye yönelik ulaşım ise, KKTC’deki Geçitkale Havaalanı’ndan charter seferler ile sağlanacak. Bafra bölgesine özellikle İsrail, Almanya, İngiltere ve Rusya vatandaşları büyük  ilgi gösteriyor.


AMAÇ; GÜNEYİN KAPASİTESİNE YAKLAŞMAK

Bafra’nın ardından Yayla, Kumköy’de de bir planlama yapılması ve bu bölgenin de turizm yatırım bölgesi olarak yatırıma açılması bekleniyor.

Güney Kıbrıs, 110 bin yatak kapasitesine sahip olup her yıl 3 milyon turisti ağırlarken, Avrupa Birliği ambargoları altındaki KKTC şu anda 8 bin yatak kapasitesiyle 400 bin turiste evsahipliği yapıyor. Bu turistlerin yaklaşık 250 binini ise Türkiye vatandaşları  oluşturuyor. KKTC turizmden yıllık yaklaşık 300 milyon TL gelir elde ediyor.

Ayrıca turizm, KKTC için aynı zamanda istihdam anlamına da geliyor. Yaklaşık 7 bin Kıbrıslı Türk’ün çalışmak için Rum Kesimi’ne geçtiği ve Rum Kesimi’ne bırakılan paranın aylık 20 milyon TL’Yi bulduğu belirtiliyor.

KKTC’YE ULAŞIM DA GELİŞİYOR

Yatak kapasitesinin yanı sıra, KKTC’ye ulaşım da kolaylaştırılarak, turistlerin kolay ulaşmaları da amaçlanıyor.

Bu çerçevede, özellikle İsrail’den gelecek turistler için, İsrail-Gazi Mağusa arasında haftada 3 gün 600 kişilik gemi turu başlatılması planlanıyor.

Ayrıca, İtalya’da anlaşılan tur operatörleri vasıtasıyla, önümüzdeki yıldan itibaren bu ülkeden 6 bin civarında turist gelmesini bekleniyor.

Pegasus Havayolları İngiltere’den seferlerini haftada 7 güne çıkarırken, bunun yüzde 15’lik artış sağlaması bekleniyor. Ayrıca İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Türkiye’de Bursa, Kayseri gibi yeni destinasyonlardan direkt uçuşlar başladı. Türkiye’den en az 13-14 şehirden direkt uçuş sağlanması hedefleniyor.

Kıbrıs'ta ayrıca Suriye-Laskiye seferlerinin ardından 15 Haziran'da İsrail-Gazi Mağusa arasında haftada 3 kez Pulman koltuklu gemi turu başlatıldı. Gemi turları, 600 kişilik Med Dream gemisiyle 3 günlük turlar olarak düzenleniyor.

Editör: TE Bilişim