DAÜ tarafından KKTC Limanlar ve Kıyıları Master Planı hazırlandı
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) öğretim üyeleri, Kuzey Kıbrıs için Ulusal Limanlar ve Kıyılar Master Planı hazırladı.
LEFKOŞE- Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) öğretim üyeleri, Ulusal Limanlar ve Kıyılar Master Planı hazırladı. DAÜ öğretim üyelerinden bir grup, Kıbrıs"ta, adanın her kesimine hizmet verebilecek ve Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumları yakınlaştıracak olan Ulusal Limanlar ve Kıyılar Master Planı hazırladı.

Adada varılacak bir antlaşmada KKTC limanlarının ve kıyılarının buna hazır olmadığına dikkat çeken Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ali Günyaktı, projeyle bu eksikliği giderdiklerini ifade etti.

Projeye Türkiye Cumhuriyeti"nin Lefkoşa Büyükelçiliği"nin finansal olarak destek verdiğini ifade eden Günyaktı, projede uzman olarak birçok inşaat mühendisi, ekonomist, turizmci ve mimarın görev aldığını söyledi.

Projeyle adadaki limanların planlanan biçimde geliştirilmesiyle yat limanı, turizm limanı ve yük limanı olarak canlılık göstereceğini söyleyen Günyaktı, özellikle üniversite kenti Gazimağusa"nın kültür ve turizm şehri anlayışını geliştirebilmesi için, çok kapsamlı bir limana sahip olması gerektiğini ifade etti.

Gazimağusa Limanı"nın turizme hizmet etmediğini kaydeden Günyaktı, projede önerilenler ve mevcut Gazimağusa Limanı"nın geliştirilerek yük limanı özelliğinin yanında, bir yat limanı ve turizm limanı olabileceğini bildirdi.

Projede ayrıca ele alınan Yeni Girne Turizm Limanı"nın turizmden çok, yük amaçlı kullanıldığını vurgulayan Günyaktı, mevcut kullanım şekliyle limandan çıkan yük araçlarının Girne trafiğinde yoğunluğa yol açtığını söyledi. Şehrin ortasında kalan bu limanın asıl işlevi olarak yolcu gemilerine ve yatlara hizmet vermesi Girne için çok daha yararlı olabileceğini kaydetti.

Kıbrıs"ın hem kuzeyine hem de güneyine hizmet edecek adanın kuzeybatısına yeni ve çok kapsamlı bir liman projeleri olduğunu dile getiren Günyaktı, böylece adanın ekonomisine, turizmine ve ticaretine katkı yapılabileceğini ifade etti.

Günyaktı, adı geçen planın ancak içinin projelerle dolmasıyla yararlı hale geleceğini de bildirdi.
Editör: TE Bilişim