Kıyılardaki sızıntıyı mahkûmlar temizleyecek

Katrina Kasırgası’na karşı yavaş davranmakla suçlanan Bush Yönetimi gibi zorda kalmamak için Obama Yönetimi, güney sahillerini vuran petrol felaketine karşı seferberlik ilan etti. Louisiana Valisi de petrol sızıntısını mahkûmların temizleyeceğini açıkladı.

22 NİSAN’daMeksika Körfezi’nde infilak edip batan petrol platformundan denize sızan ham petrolün, 1989’da Alaska’da karaya oturan petrol tankeri Exxon Valdez’in yarattığı çevre felaketinden daha büyüğüne yol açmasından korkuluyor. Bu olasılığa dikkat çeken Amerikalı yetkililer, her gün milyonlarca litre ham petrolün denize karıştığı Meksika Körfezi’nde oluşan ve ABD kıyılarına ulaşan çevre kirliliğine çare ararken, Louisiana Valisi petrolü mahkûmlara temizleteceğini açıkladı. Exxon Valdez’den iki ay içinde 41 milyon litre ham petrol denize akmıştı.
-  Mahkûmlar ekibi: Vali Bobby Jindal düzenlediği basın toplantısında, yerel cezaevi yönetimi ile Fauna ve Balıkçılık İdaresi’nin, Perşembe günü Louisiana sahillerine ulaşan petrolün temizlenmesi için, mahkûmlardan oluşan ekiplerin kurulması amacıyla işbirliği yapacaklarını belirtti.
- Olağanüstü hal ilanı: Olağanüstü hal ilan eden eyaletlere Mississippi de eklendi. Louisiana, Florida ve Alabama eyaletleri daha önce olağanüstü hal ilan etmişti.
- Yeni sızıntı: 22 Nisan’da patlama ve yangının ardından batan, ABD kıyılarının 70 km açığındaki, İngiliz petrol şirketi BP’nin petrol arama lisansına sahip olduğu bölgede bulunan, Transocean şirketine ait Deepwater Horizon petrol platformunun hasar gören sondaj borusunda iki yeni kaçak tespit edildi.
- Uyarı: Sondaj borusundaki hasarın daha da büyümesi halinde ham petrol kaçağı kontrol edilemez hale gelecek ve düşünülenden çok daha fazla miktarda ham petrol denize karışacak.
- Obama el koydu: Petrol felaketinin daha büyük boyutlara ulaşmaması için olaya el koyduğunu açıklayan ABD Başkanı Barack Obama, bölgeye 1900 kişilik bir federal ekip, 300 tekne ve bir uçak gönderildiğini söyledi. Uçağın petrolü dağıtmak için üzerine madde püskürttüğünü belirten Obama, İçişleri Bakanlığı’na rapor hazırlaması için talimat verdiğini sözlerine ekledi. Yönetim, 2005’teki Katrina Kasırgası’nda yavaş davranmakla suçlanan Bush Yönetimi ile aynı akibeti yaşamamak için çabalıyor.

Kuşlar petrole battı hayvanlar tehlikede

SIZINTIYI engellemek ve oluşan petrol kirliliğini temizlemek için her türlü önlemi alacağını açıklayan İngiliz petrol şirketi BP, olaydan ötürü bir çevre felaketi beklemediğini öne sürdü. Uzmanlar, bu açıklamayı fazla iyimser bulurken, petrolün kıyılarına ulaştığı eyaletlerde, doğal yaşamı kurtarmak için oluşturulan ekipler tarafından çalışmalar derhal başlatıldı. Ekiplerin çalışmaları sırasında, ortaya yine bildik manzaralar çıktı: Petrole bulandığı için siyah renge bürünmüş, uçamayan ve ölmek üzere olan kuşlar.

Editör: TE Bilişim