Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan POYRAZ Güllük Körfezi’nden Göcek adalarına kadar  çoğunluğu Özel Çevre Koruma Bölgesi olan kıyı şeridi ve denizlerde denetim ve incelemeler yaptı. İncelemeler sonrasında basına bilgi veren POYRAZ, ÖÇK uygulama kurallarının giderek yerleştiğini belirterek, Güllük Körfezin’deki su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Güllük Körfezi’ne Yanlaç  Şamandıra Sistemi  kuruluyor.

Güllük körfezin’de yaptığı incelemeler sonucunda, balık çiftliklerinin Denizcilik Müsteşarlığı, Çevre ve Tarım Bakanlıkları tarafından belirlenen potansiyel yetiştiricilik alanlarının koordinatlarına girdiklerini, bu açıdan ihlallere rastlamadığını belirten Dr. Özkan POYRAZ, ancak Güllük’te  gemi ve yat trafiğinin fazla olmasının da etkisiyle, yeterince  ya da hiç aydınlatılmamış çiftliklerin mevcut olduğunu söyledi. Güllük Liman Başkanı Türker Kutlu’nun bu konuda bir koordinasyon çalışması başlatarak, çiftliklerin tümünün sağlayacağı finansal katkıyla, Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü Kural 9’a uygun bir dar kanal şamandıralama siteminin ihalesinin yakında sonlandırılacağını müjdeledi. Poyraz, “Türker başkan’ın projesi sonuçlanınca aylık 60 adet olan gemi trafiği ile binlerce yatın trafik şeritlerinde emniyetle seyredeceklerini, amatör denizciler  tarafından dile getirilen diğer bir sorunun ise pervanelerine dolaşan boş balık yemi çuvalları olduğunu” söyledi. Liman başkanının tüm gayretlerine rağmen özensiz yemleme yapan çiftliklerin denizi bu suretle kirlettiklerini belirtti. Özkan POYRAZ,yeni kurulan Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü’ne konuyu aktaracağını ve yem çuvallarının takibi için markalama yapılmasını isteyeceklerini, böylelikle kirleticilerin takip ve cezalandırılmasının kolaylaşacağını söyledi.

Bodrum limanında ikinci sıra sorunu

Bodrum limanına ikinci sıra olarak yanaşan teknelere Liman Başkanınca kesilen cezalar konusunda sorulan bir soruyu yanıtlayan POYRAZ, liman yönetmeliğine göre ticari yatların ve limanı kullanan diğer teknelerin ikinci sıra yaparak yanaşmasının yasak olduğunu, bir yangının tüm teknelerin felaketi olacağını, 6 temmuz 1770 deki Çeşme Felaketi’nin sulh zamanı Bodrum’da yaşanmasına izin veremeyeceklerini belirtti. Yoğunluğun cumartesi ve pazar günleri charter tabir edilen mavi tur teknelerinin yolcu alıp vermesi sırasında yaşandığını, ilk sıraya yerleşen teknelerin yerlerini kaybetmek istemediklerini, oysa ikmal işini bitiren teknenin alargaya çıkması gerektiğini, bu düzenlemenin ise liman işletmecisi olan belediye, tekneleri kiralayan acentalar ve deniz ticaret odası tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Göcek’te kurallar oturuyor ama şamandıraların işletilmesi şart

Göcek uygulama kurallarının, belediyenin sahilde yaptığı atık alım flençleri ve sayaçları sonrasında günibirlik teknelerin atıklarını düzenli vermesi ile oturmaya başladığını, kirliliğin ve bitki tuzları kaynaklı köpürmenin azaldığını gördüğünü ve memnun olduğunu söyleyen POYRAZ, ancak geçen yıl atılan bağlama şamandıralarının kısmen köstek halatlarının koptuğunu, buralar da bir işletme sistemi kurulamadığını, halatını volta edemeyen teknelerin demirlemeyi daha pratik olarak gördüğünü, oysa özellikle belediyenin palamar hizmeti vermesi halinde sistemin kendini finanse edeceğini belirtti.

Editör: TE Bilişim