Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde, Ofer-Kutman ortaklığının, Özelleştirme İdaresi'nden aldığı eski Fransız Tatil Köyü (Club Med) arazisinde uygulamak istediği proje Kuşadası'nı ayaklandırdı. Hükümetin Kıyı Yasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı Taslağını kamuoyuna açıklamasından bir gün sonra Ofer-Kutman'ın bu projeyi duyurması, “Gene bu ikili için yasa değişikliği yapılıyor” yorumlarına neden oldu.

CHP Kuşadası İlçe Örgütü'nün proje konusundaki çağrısı üzerine Derici Otel'de bir toplantı yapıldı. Toplantıya meslek örgüteri, dernek temsilcileri, CHP'li ve bağımsız belediye meclis üyeleri ile turizmciler katıldı.

TESADÜFÜN BÖYLESİ

Konuşmacılar, Kıyı Yasası'nda yapılması tasarlanan değişikliklerin, Ofer-Kutman ortaklığının Kuşadası'nın yeşil kalmış tek bölgesini betonlaşmaya açma çabalarıyla aynı döneme denk gelmesinin rastlantı olmadığını vurguladı.

Daha önce “Yönetmelik olmazsa kanun çıkarırız” diyen ve çıkarılan yasayla Kuşadası Limanı'na 56 işyeri yapılmasının yolunu açanların yine yasa değişikliği peşinde olduğu öne sürüldü.

Ofer-Kutman ortaklığının amacının hiçbir şekilde turizm olmadığını belirten konuşmacılar, “Turizm yatırımı yapacak olan, turizme yönelecek olan, turizm fuarlarını gezer. Tur operatörleri ve acentecilerle diyalog kurar. Ofer-Kutman ise Cannes'teki emlak fuarına katılmayı tercih ediyor” diyerek Kuşadası'nın turizm yatırımı dışında hiçbir yatırıma tahammülünün olmadığına dikkat çekti.

Yaklaşık iki saat süren toplantıda projeye ve yeni kıyı yasası hazırlığına tepkinin, hazırlanacak ortak bildiriyle TBMM başta olmak üzere, ülke geneline yayılması benimsendi.

ORTAKLARIN KUŞADASI HESAPLARI BİTMİYOR

Toplantıya katılanlardan CHP Kuşadası İlçe Başkanı Nail Özazman, şöyle dedi. “Ofer-Kutman ortaklığının Kuşadası üzerine hesapları bitmiyor. AKP hükümeti içindeki bazı odaklardan aldıkları güçle daha önce liman için yasa çıkaranlar, bugün Kuşadası ve Bodrum'daki yatırımları için yasa değişikliği yapmaya çalışıyorlar. En dikkat çekici konu ise değişikliğe göre kıyılardaki yağmanın Maliye Bakanı'nın onayını gerektirmesi. Tam yasa gündeme gelmişken bu kez de Maliye Bakanı Unakıtan ile ilişkileri günlerce manşetlerde yer alan Ofer- Kutman ortaklığı özelleştirmede aldıkları Fransız Tatil Köyü'nü beton yığınına çevirecek projeleri gündeme geldi. Kuşadası'nın ve kıyılarımızın talanına karşı çıkmak ve konuyu Türkiye'nin gündemine taşımak için çaba göstereceğiz.”

YABANCIYA MÜLK SATIŞININ KAMUFLAJI

Diana Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tonbul, “Burada sunulan proje yabancılara mülk satmanın kamuflajıdır. Kanıtı da Offer'in Cannes'teki emlak fuarına katılmasıdır. Amaç turizm olsa art arda yapılan turizm fuarlarına katılırdı. Turistik tesis yapmak için hiçbir firma sadece araziye 35 milyon dolar vermez. Turizm yatırımı yapacak olanlar yatırım öncesinde seyahat acenteleri, tur operatörleriyle diyaloğa girerler. Fizibilite raporu hazırlarlar. Hiçbir yönüyle proje turizm yatırımı projesi değil” diye konuştu.

ALTI KAT FAZLA İMAR HAKKI İSTENİYOR

Mimarlar Odası Kuşadası Temsilcisi Adil Geçim, mevcut imar planına göre buranın 0.20 imar yoğunluğu olduğunu hatırlatarak, “Hazırlanan projeye göre 0.80 imar hakkı isteniyor. Komple bir arazi olarak düşünüldüğünden 325 dönümlük arazide yollar, sosyal donatı alanları, parklar çıkarılmadığı için bu oran 1.20 olarak kabul edilir. Türkiye'de az bulunan cennet gibi bir yere belirtilen yükseklikte kat kabul edilemez” dedi.

YENİ İMAR VERİLEMEZ

Mühendisler Odası Kuşadası Temsilcisi Yusuf Güneş, mecvut Kıyı Kanunu'na göre 1960'lı yıllardan yapılan Fransız Tatil Köyü (Club Med) alanındaki binaların yıkılıp yerine yeni binalar yapılamayacağını belirterek, “Orası için yasalara göre yeni imar verilemez. Öncelikle konunun Belediye Meclisi'nde görüşülmesi ve gerekir” dedi.

YOĞUNLUĞU TURİSTİK TESİS KALDIRAMAZ

Kuşadası Belediyesi'nin bağımsız üyesi Seher Mehdioğlu, konuşmasında “O yoğunluğu turistik tesis kaldırmaz. Kaldı ki açıklanan projedeki gibi Marina, SPA, Golf gibi turizm çeşitleri kesinlikle bir arada olmaz” diye konuştu.

Kent Meclisi Başkanı Bülent Tokuçoğlu “Özelleştirme sırasında şartnamede imar planı ve yoğunluk belirtilmiştir. Eğer talep ettikleri imar verilirse bu ihaleye giren diğer firmaların devletçe kandırılması anlamına gelir. Ve ihale iptal nedeni olur. Bu kadar yağmanın olduğu kent daha fazla yağmalanmamalı” dedi.

FRANSIZ TATİL KÖYÜ

Özelleştirme İdaresi'nin ihaleye çıkardığı 325 dönüm arazi üzerine kurulu Tatil Köyü Emekli Sandığı'nın malıydı. Yaklaşık iki yıldır kapalı durumda bulunan tatil köyü için geçen mayıs ayında Özelleştirme İdaresi'nde açık artırma yapıldı. Daha önce teklif veren beş firma artırmaya katıldı. Uysal-Soysal Ortak girişimi, Tubin İnşaat Sanayi Turizm. A.Ş ve Diana Turizm ihalenin belirli bir aşamasından sonra çekilirken, Kıbrıs kökenli Fergün Feribot İşletmeciliği A.Ş ile Global Altyapı Hizmetleri işletmecilik A.Ş- Boğaziçi Holding kıyasıya çekişmeye girdi. 20 milyon dolardan başlayan çekişme sonunda tatil köyü 34 milyon 500 bin dolarlık teklifle Global-Boğaziçi ortaklığının oldu.

Bir süre önce özelleştirilen Kuşadası Limanı'nı alan Ege Ports firmasının da en büyük ortağı olan Kutman'ın Global A.Ş.'sine son yıllarda liman sahası içinde işyerleri yaptırdığı için sivil toplum örgütleri ve esnaftan büyük tepki geliyordu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim