Kırım’dan Rusya’ya Bağlanma Kararı!

Kırım meclisi, Rusya’ya katılma kararı aldı. Kremlin’den de onay gelirse 16 Mart’ta halktan Rusya ya da Ukrayna’yı seçmeleri istenecek.

Gelişme üzerine Rusya lideri Putin, konuyu görüşmek için acil gündemle kurmaylarını topladı. Ukrayna’da nüfusun yüzde 60’ının etnik Rus olduğu, Sivastopol’da 15 bin kişilik Rus donanma üssüne ev sahipliği yapan Kırım, Moskova’dan onay gelirse Rusya’ya bağlanmak için sandık başına gidecek. 100 sandalyeli yerel mecliste 78 oyla dün alınan karara göre 16 Mart’ta sandığa gidecek Kırım halkına, iki seçenek sunulacak: Referandumda daha geniş yetkilerle Ukrayna’ya mı bağlı kalınacak yoksa Rusya’nın bir parçası haline mi gelinecek. Kırım meclisinin resmi internet sitesine konulan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den ‘katılım sürecine’ izin vermesi istendi.

Rusya milletvekili Sergey Mironov, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını kolaylaştıracak bir tasarıyı parlamentoya bir hafta içinde onaylaması için sunduğunu açıkladı. Kremlin’den yapılan açıklamada ‘Kırım meclisinin isteğinden haberdar edildiği’ belirtilen Putin acil gündemle Ulusal Güvenlik Konseyi’ni topladı. Devlete bağlı Rus kanalı RT ise yayında kullandığı haritada Kırım’ı Rusya’da gösterdi.

Tatarlardan boykot

Dünkü kararla birlikte başkent Kiev’den halihazırda özerkliğe sahip olan yerel meclis, Kırım’daki Ukrayna askerlerini ‘üçüncü bir ülkeye bağlı işgalci güç’ ilan etti. AB’den destek istemek için Brüksel’de bulunan Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk Rusya’ya bağlanma referandumunu ‘gayrimeşru’ ilan etti. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Rıfat Çubarov, Rusya’ya bağlanma kararının hiçbir şekilde meşru olmadığını vurgulayarak, “Kararı boykot ediyoruz. Birleşmiş Milletler askerlerinin çok geç olmadan buraya gelmesi gerekiyor” dedi.

Editör: TE Bilişim