Cape Ray Gemisi Kimyasal Silahların İmhasını Tamamladı

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'nin kimyasal silahlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Obama, Suriye'nin kimyasal silah stokunun ABD gemisi "Cape Ray"de imha işleminin tamamlandığını belirtti. Esad rejimi tarafından deklare edilen en ölümcül kimyasal silahların "Cape Ray"de imha edildiğini belirten Obama, "Eşsiz kapasitelerini kullanan ABD'nin sivil ve askeri personelleri M/V Cape Ray konteyner gemisinde imha işlemini gerçekleştirdi" dedi.

Obama, Suriye'nin beyan ettiği kimyasal silah stokunun yok edilmesinde önemli bir başarı sağlandığını da vurguladı. Suriye'nin kimyasal silah stokunun imha edilmesi, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (KSYÖ) liderliği altında uluslararası toplumun çabalarında önemli bir köşe taşıdır" diyen ABD Başkanı Obama, "Esad rejiminin Suriye halkına karşı kimyasal silah kullanamaması noktasındaki kolektif hedefimizi daha da ilerletmiştir. Bu adım, bu iğrenç silahların kullanımının bedellerinin olacağı ve uluslararası toplum tarafından da hoş görülmeyeceği noktasında açık mesaj da vermektedir" şeklinde konuştu. Obama, Suriye'nin kimyasal silahlarının imhasına destek veren ve yardım eden Danimarka, Norveç, İtalya, İngiltere, Rusya ve Çin'e de teşekkür etti.

HAGEL'DAN DA AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel da, imha işlemiyle görevlendirilen ABD Donanması'na ait "Cape Ray" gemisiyle bağlantı kurduğunu, hardal gazı ve sarin üretiminde kullanılan 600 ton dolayında kimyasal maddenin imha edildiği bilgisini aldığını söyledi. Kimyasal maddelerin imhasını üstlenecek üçüncü bir ülke bulunamaması üzerine işlemin "Cape Ray" gemisi tarafından yapılması kararlaştırılmıştı. Gemideki çalışma yaklaşık 6 hafta sürdü.

Editör: TE Bilişim